Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Elk beschaafd land zou een Voedselbank moeten hebben

vrijdag 22 juli 2005 - Eergisteren een bezoekje gebracht aan de Voedselbank. Aanleiding: in het programma Buitenhof van 12 juni waar wethouder Bolsius, VVD-kamerlid Weekers en SP-kamerlid Kant praten over armoede in Nederland. Bolsius noemt maar vier categorieŽn mensen die arm zijn. Maar hoe verhoudt zich dat allemaal tot de Voedselbank?

Volgens Bolsius zijn er de volgende categorieŽn armoede in Rotterdam:

1. mensen die zich in de schulden hebben gestoken (alle mooie verhalen ten spijt gaat het meestal om te dure mobiele abonnementen, plasma-TVs en dergelijke, veel eigen schuld)
2. illegalen (na vele tienduizenden te hebben gekost aan proceskosten, en meerdere malen malen "nee" te hebben gehoord van meerdere rechters is het afgelopen met de pret)
3. mensen die niet alle bijdragen krijgen waar ze recht op hebben (onterechte klagers, zelfs op deelgemeentelijk niveau zijn er in Rotterdam o.a. maatschappelijk werkers en sociaal raadslieden die fijnmazig en op maat mensen op weg helpen)
4. mensen die net gescheiden zijn en nog niet in de procedures voor uitkeringen zitten (en dat is inderdaad schandalig en een dik punt om aan te werken).


Hoe verloopt zo'n bezoek? Op de eerste plaats is de Voedselbank een heel transparante organisatie. Je stuurt een mailtje, je doet een belletje en je hebt een afspraak. Je wordt ontvangen met koffie en een praatje, rondleiding door imposant grote hal vol levensmiddelen.

De Voedselbank heeft twee gezichten, die eigenlijk niet parallel lopen met de poeha van linkse politici. Aan de ene kant heb je de Voedselbank als verzamelpunt van allerlei voorraden van levensmiddelen. Pallets met blikken met sperziebonen met Spaanse etiketten, die om een of andere reden bleven steken in Rotterdam, en die niet meer in aanmerking komen voor transport naar Spanje. Partijen proefverpakkingen van producten die nooit in de winkel zullen komen. Gedeukte verpakkingen of blikken met brandschade. Eigenlijk allemaal niets mis mee, maar in onze consumentistische maatschappij afgeschreven. Dat werd vroeger weggegooid of verbrand, nu zorgt de Voedselbank dat dit voedsel haar bestemming vindt.

En dan is er de Voedselbank die zich bekommert om mensen die in de shit zitten. Hoe goed je sociale vangnet ook is, hoe hoog je welvaart ook is, elk land ter wereld heeft mensen die om een of andere reden in de problemen komen. Voorbeeldje. Man en vrouw vinden elkaar aardig, trouwen, komt een kindje. Geen bijster hoog inkomen. Na verloop van tijd gaat het huwelijk niet meer goed, en ze gaan uit elkaar. De man komt een andere mevrouw tegen, en gaat ermee samen wonen. Gevolg: de man, twee vrouwen en een kindje moeten rondkomen van het inkomen van de man. Kun je nog hebben dat de man zijn oude relatie in de kou laat staan. Allicht zullen er regelingen zijn hiervoor, maar het is ook zo dat er vaak geruime tijd overheen gaat voor die in werking treden en alle betrokkenen weer op een redelijk inkomensniveau zitten.

Tenslotte is het zo dat de Voedselbank maar voor beperkte tijd mensen helpt. Het is om even wat op adem te komen, en daarna weer zelf doen. De categorieŽn die door wethouder Bolsius werden genoemd doen er eigenlijk niet zoveel toe. Er zijn mensen die in de shit zitten, en die hebben hulp nodig. De manier waarop dat gebeurt zit bij de Voedselbank prima in elkaar.

Grootste genoemde knelpunt is dat gemeenten soms er erg veel tijd overheen laten gaan voor iemand in een inkomensregeling zit. Vaak 8-10 weken of langer zůnder inkomsten. Dat is oplosbaar, en omdat het niet opgelost is, onverantwoord schandalig.

Al met al een meer dan uitstekend initiatief. Waar GroenLinks-kamerleden zich schamen dat een Voedselbank nodig is, zeg ik: elk beschaafd land zou een Voedselbank moeten hebben.

Link naar de Voedselbank:
http://www.voedselbank.nl/

Categorie: Notities

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Link naar Buitenhof

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier