[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

A16-A13: tunnelvisie Hillegersberg?

woensdag 30 november 2005 - In een vol Lommerrijk was vanavond de inspraakavond plus hoorzitting over de A16-A13. Bij de insprekers, inclusief deelraadsvoorzitter, ging de meeste aandacht naar de ondergrondse aanleg van de weg bij "Hillegersberg" (in dit geval het Molenlaankwartier) dan wel de Rottemeren. Maar wie denkt er aan Schiebroek?

Met de ondergronde aanleg van de verbindingsweg bij het Molenlaankwartier komt het wel goed. Op de plankaarten ligt de weg pal naast de woningen gestippeld. De Rabobank heeft in hun reclame voor een rechtsbijstandverzekering het grapje van de rondweg in de achtertuin. Nou, zoiets dus. Met alle dure advocaten die in die wijk wonen valt een dreamteam te organiseren opperde een van de insprekers. Niet iets waar Verkeer en Waterstaat op zit te wachten.

Op bijgaand plaatje heb ik over de kaart van Schiebroek de plankaart geprojecteerd (rode blokjes), en de 600 en 1000 meter zones aangegeven. Die 600 meter komt uit artikel 74 van de Wet Geluidhinder, de zone rondom een buitenstedelijke weg van 5 of meer rijstroken. Immers, het gaat om 12 rijstroken (2x verbrede N209, weg naar industrieterrein, A16-A13). De 1000 meter is de uiterste limiet waar onderzoek is gedaan naar de effecten van snelwegen op de gezondheid van (school)kinderen (in het dossiertje bij een eerder artikel op deze site).Deze zones lopen ook door de wijk 110-Morgen, maar ik ga ervan uit dat die grotendeels meeprofiteren van de ondergrondse aanleg. Zeker met de huidige bouw van de dure villawijk Lage Limiet. Maar ergens boven Schiebroek moet de drukke snelweg weer bovengronds komen, omdat een ondergrondse doorgang bij de HSL niet mogelijk is, en er bij de aansluiting met de stadas Rotterdam (G.K. van Hogendorpweg/N470) een klaverblad van onbekende afmetingen moet komen om alles op elkaar aan te sluiten (stadas, N470, N209, A16-A13). Ook dat klaverblad zal de nodige geluids-, fijnstof-, en geuroverlast veroorzaken.

In deze zones liggen alle vestigingen van Humanitas Rotterdam van onze deelgemeente, inclusief de nieuwe op de locatie Schippersinternaat. Ook liggen er een aantal scholen, een paar kinderdagverblijven, en het hele bedrijventerrein Schiebroek in de zone.

Dan nu een plaatje van de 1km zone rondom het klaverblad. Door de verhoogde ligging van een klaverblad in combinatie met de verkeersstromen denk ik dat de gebruikelijke 600m zone te beperkt is:Er waren nogal wat bewonersgroepen en vertegenwoordigingen, soms met honderden handtekeningen op zak. Er was zelfs een inspreker met een Powerpoint-presentatie, en anderen lieten het bij power-points in hun mondelinge verhaal. Ik miste dan ook node vertegenwoordigers van onze duurgesubsidieerde Samenwerkende BewonersOrganisaties Schiebroek (SBO). Misschien voerden ze het woord toen ik er nog niet was, of doen ze hun bijdrage schriftelijk (kan tot 12 december). Laat ik daar maar vanuit gaan. Onder het kopje "Nieuws" op hun website is er in ieder geval geen melding van de aanleg van de drukke snelweg. Wat als al het geld voor maatregelen gaat zitten in "Hillegersberg" en het blijkbaar lijdzame Schiebroek er bekaaid af komt? Ik pas dit artikel onmiddellijk aan als ik de SBO tekort doe, dus kom gerust met een paar dagen terug kijken.

Meest interessante optie die ik hoorde van een inspreker vanavond ging over de A14. De A14 was ooit door Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland gepland aan de oostkant van de Ruit van Rotterdam. De rijksweg zou een verbinding moeten zijn vanaf het Terbregseplein in Rotterdam langs Zoetermeer naar de A4 iets ten noorden van Leidschenveen. Klik hier voor een link.

Let ook even op deze discussie op Internet over de verkeersproblematiek, cijfertjes en opties: link.

Volgende week is er een extra informatieavond over de A16-A13 in Lommerrijk. Wegens de enorme, en door Verkeer en Waterstaat blijkbaar onverwachte, belangstelling, konden niet alle vragen worden beantwoord.

Categorie: Lokaal

Klik hier om het bestand te downloaden Downloaden: Grote versie van het kaartje
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp met dossiertje

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier