Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

"Referendum" op 7 maart: stem vóór of tégen de deelgemeenten

maandag 23 januari 2006 - Op Leefbaar Rotterdam en de SP na staan de neuzen van de partijen in de gemeenteraad dezelfde kant op: Rotterdam gaat door met de deelgemeenten. Er is nog geen volledig beeld van wat de gemiddelde Rotterdammer denkt van het al dan niet voortbestaan van de deelgemeenten. Natuurlijk zijn er verkiezingen op 7 maart, waarbij zelfs de partijen die tegen deelgemeenten zijn vertegenwoordigingen laten kiezen in deelgemeenteraden. Maar, er is op 7 maart een unieke kans voor rechtstreekse keuze! In 2002 deden 7.085 Rotterdammers dat al: ze stemden alleen voor de Gemeenteraad, en niet voor de Deelraden. Wie dat wil kan het zien als een soort "referendum": wie maar één stem uitbrengt, stemt tegen de deelgemeente, en wie voor allebei de raden stemt corrigeert dat. Een hoge opkomst bevordert de duidelijkheid.

7.085 Rotterdammers zijn er meer dan die hun steun gaven aan de Stadspartij (6.098 stemmen) of de ChristenUnie/SGP (6.834) stemmen. Zelfs de SP had maar 9.815 stemmen. De opkomst en uitslag van het Europees Referendum, de Provinciale Statenverkiezingen (weet u nog, 11 maart 2003? Opkomst in Rotterdam 36,5%), de Europese Verkiezingen (10 juni 2004, opkomst 39,3%), de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (meerdere data geweest wegens onregelmatigheden, opkomst laat zich raden), laten zien dat men niet zo maar meer een (digitaal) kruisje zet.

Er zijn twee websites geopend, StemVoorDeDeelgemeente.nl en StemTegenDeDeelgemeente.nl die met elkaar in balans zijn. De bedoeling is de Rotterdammers te motiveren duidelijk aan te geven hoe zij hun bestuur zien, en niet automatisch voor beide stembussen nummertje 1 van hun landelijk favoriete partij aan te klikken.

Op de websites staat telkens met een voor de deelgemeente positieve of negatieve toon uitgelegd (de websites zijn onderling in balans) hoe het "referendum" in zijn werk gaat. Wat zijn argumenten van voorstanders, wat zijn argumenten van tegenstanders. Er is zelfs promotiemateriaal aanwezig, zoals raamposters en buttons om op websites te zetten. Maar, de websites zijn geen campagne. Alleen een openbare opmerking van een inwoner van de stad. De reacties over de websites worden meegenomen in een publicatie over het functioneren van de deelgemeente(n) in mei.

Ik ben voorstander van het systeem van de deelgemeenten. De kritiekpunten uit "StemTegenDeDeelgemeente.nl" zijn allemaal binnen het systeem te repareren. Schaf je de deelgemeenten af, kan krijg je weer te maken met andere problemen, en verschuift de discussie alleen.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Persbericht (93 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: StemVoorDeDeelgemeente.nl

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier