[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

"Referendum" op 7 maart: stem vóór of tégen de deelgemeenten

maandag 23 januari 2006 - Op Leefbaar Rotterdam en de SP na staan de neuzen van de partijen in de gemeenteraad dezelfde kant op: Rotterdam gaat door met de deelgemeenten. Er is nog geen volledig beeld van wat de gemiddelde Rotterdammer denkt van het al dan niet voortbestaan van de deelgemeenten. Natuurlijk zijn er verkiezingen op 7 maart, waarbij zelfs de partijen die tegen deelgemeenten zijn vertegenwoordigingen laten kiezen in deelgemeenteraden. Maar, er is op 7 maart een unieke kans voor rechtstreekse keuze! In 2002 deden 7.085 Rotterdammers dat al: ze stemden alleen voor de Gemeenteraad, en niet voor de Deelraden. Wie dat wil kan het zien als een soort "referendum": wie maar één stem uitbrengt, stemt tegen de deelgemeente, en wie voor allebei de raden stemt corrigeert dat. Een hoge opkomst bevordert de duidelijkheid.

7.085 Rotterdammers zijn er meer dan die hun steun gaven aan de Stadspartij (6.098 stemmen) of de ChristenUnie/SGP (6.834) stemmen. Zelfs de SP had maar 9.815 stemmen. De opkomst en uitslag van het Europees Referendum, de Provinciale Statenverkiezingen (weet u nog, 11 maart 2003? Opkomst in Rotterdam 36,5%), de Europese Verkiezingen (10 juni 2004, opkomst 39,3%), de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (meerdere data geweest wegens onregelmatigheden, opkomst laat zich raden), laten zien dat men niet zo maar meer een (digitaal) kruisje zet.

Er zijn twee websites geopend, StemVoorDeDeelgemeente.nl en StemTegenDeDeelgemeente.nl die met elkaar in balans zijn. De bedoeling is de Rotterdammers te motiveren duidelijk aan te geven hoe zij hun bestuur zien, en niet automatisch voor beide stembussen nummertje 1 van hun landelijk favoriete partij aan te klikken.

Op de websites staat telkens met een voor de deelgemeente positieve of negatieve toon uitgelegd (de websites zijn onderling in balans) hoe het "referendum" in zijn werk gaat. Wat zijn argumenten van voorstanders, wat zijn argumenten van tegenstanders. Er is zelfs promotiemateriaal aanwezig, zoals raamposters en buttons om op websites te zetten. Maar, de websites zijn geen campagne. Alleen een openbare opmerking van een inwoner van de stad. De reacties over de websites worden meegenomen in een publicatie over het functioneren van de deelgemeente(n) in mei.

Ik ben voorstander van het systeem van de deelgemeenten. De kritiekpunten uit "StemTegenDeDeelgemeente.nl" zijn allemaal binnen het systeem te repareren. Schaf je de deelgemeenten af, kan krijg je weer te maken met andere problemen, en verschuift de discussie alleen.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Persbericht (93 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: StemVoorDeDeelgemeente.nl

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier