[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Bert Cremers beoogd deelraadsvoorzitter

maandag 24 april 2006 - Sommige dingen schrijf ik met opzet niet op dit weblog. De artikeltjes over lokale politiek zijn meestal ter amusement (op "Epistels" na). Dan moet je altijd uitkijken wat je over mensen schrijft en wie je betrekt in je fantasie en pogingen tot humor. Hooguit zijdelings, zoals in het artikel over het CDA (klik hier). Al wekenlang hield ik er rekening mee dat het nieuws van vandaag zou kunnen komen. Gisteren kwam ik thuis van ver familiebezoek en toen las ik twee berichten in de krant: 1. de PvdA Hillegersberg-Schiebroek leek openlijk de hand in eigen boezem te steken over de onderhandelingen, en 2. de PvdA Rotterdam hield radiostilte over de invulling van het coalitieakkoord op de Coolsingel. Dat kon maar n ding betekenen, zei ik al over de soep en aardappelen heen: Bert!

Het AD Rotterdams Dagblad van vrijdag schreef dat Hillegersberg-Schiebroek 4 bestuurders zou gaan krijgen, in plaats van de huidige twee: coalitiesmid mevr. Marges van de PvdA, zittend bestuurder Stapelkamp van het CDA, mevr. Bekedam van GroenLinks en mevr. Holdtgrefe van de Onafhankelijke Partij Leefbare Wijk (OPLW). Op zaterdag stond er ineens dat mevr. Marges zich terugtrok, omdat er in de partij kritiek was op de lange onderhandelingen.

Vraagteken, vraagteken. Ten eerste: zo lang hebben de onderhandelingen toch ook niet geduurd? Kijk, de vorige keer was er een echte, als onafhankelijk geaccepteerde, formateur, die snel de ui afpelde. Dat was deze keer niet zo. Ten tweede was de verkiezingsuitslag nu z anders dan anders, dat de egeltjes iets langer nodig hadden voor hun huwelijksbed. En dan openlijk in de krant dit soort ontboezemingen? Van de PvdA? Alsof Van Heemst zich terug zou trekken. Ik was een fan van de vorige fractievoorzitter, die door de PvdA Hillegersberg-Schiebroek aan de kant is geschoven, dus u kunt begrijpen dat ik geen onmiddellijke aanbidder ben van de opvolger. Laat staan dat het mijn partij niet is. Maar nieuwe bezems vegen schoon, en mevr. Marges is een nieuwe bezem die nog half in de verpakking zit. Geen reden om al mee terug te gaan naar de Blokker.

Van de Coolsingel was niet anders dan te verwachten dat ze Bert Cremers f zouden bedanken met een wethouderspost, f dat die een mooi ander baantje zou moeten krijgen. Want z gaat men over het algemeen in de PvdA met hun mensen om. Het heeft al eens in het Rotterdams Dagblad gestaan dat Bert Cremers niet hoort tot de Bos-ianen, waar Van Heemst dat wel is. En ik kan mij ook wel ergens voorstellen dat bijv. de Rotterdamse VVD (ik fantaseer, want ik heb er cht niets in de wandelgangen over gehoord) een wethouderspost voor Cremers een breekpunt zou vinden in de onderhandelingen. En ik weet ook dat binnen de PvdA deelraadsvoorzittersfuncties heel hoog worden gewaardeerd. De deelraadsvoorzitters hebben eigen overleggen, en omdat het bijna altijd PvdA-ers zijn, konden partijlijnen worden uitgezet tot in de wijken. Vijf jaar geleden mochten we regelmatig horen van afspraken die deelraadsvoorzitters in Zeist hadden gemaakt. Die hadden de status van "deelgemeentebreed", maar waren gewoon PvdA-voorgekookt (met 1 deelnemer van andere kleur). Daarom is een deelraadsvoorzitterspost een gekende mooie beloning.

Ik heb zeven jaar geleden de zomervakantie besteed aan het analyseren en adviseren van de Samenwerkende Bewonersorganisaties Schiebroek (SBO) in een commissie van Goede Diensten. Bert Cremers was een van de andere twee leden. We hebben zeer prettig en constructief samengewerkt, en het viel mij op hoe goed hij een lastige vergadering vlot kon trekken. Een woordje hier, een opmerking daar, en het liep weer. Dat is precies wat nodig is in de Hillegersberg-Schiebroekse politiek. Ja, ik weet wel, er zullen er veel zijn die dit stukje lezen en hun ogen niet geloven. Bert was toch een van de architecten van de ondergang van Pastors? En de eeuwige tegenwerker en zuurkijker bij de voortgang en prestaties (want die waren er!) van het voorbije college aan de Coolsingel? Ja. En dat viel mij ook wel tegen. Moest dat nou zo? Maar dan denk ik terug aan mijn eigen tijd als fractievoorzitter, en het was hier veel minder spannend, en niet altijd komt alles goed voor de dag. Als ik met hem mailde kreeg ik altijd antwoord, prettig contact. Nu komt een nieuwe ronde, met een heel andere functie en omgeving, en ik kijk er naar uit. Van alle kandidaten waar de lokale PvdA mee kon komen is dit de allerbeste (op misschien de vertrokken fractievoorzitter na, maar je moet niet zeuren al je geen partijlid bent).

Wat nog spannend kan worden is dat Bert Cremers een eigen eetclubje heeft van gelijkgestemden. Daar hoort ook de, ten gunste van mevr. Marges, afgezette oud-fractievoorzitter uit Hillegersberg-Schiebroek bij. En die mevr. Marges dus net. In de VVD kunnen we er altijd wat van als het gaat om onderlinge strijd, maar de PvdA spant altijd nog de kroon. Ik hoorde zelfs van een fractievergadering bij een PvdA-lid thuis waar allerlei mensen boos wegliepen. De gastheer zelf wilde ook boos weglopen, maar het was zijn eigen huis, dus ging hij maar op de bovenverdieping zitten... Worden deze toestanden nu op het spits gedreven?

Bert, van harte gefeliciteerd. Na zes magere jaren en bijna vier maanden heeft de deelgemeente weer een chte voorzitter.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Persbericht PvdA Hillegersberg-Schiebroek

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier