[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

VVD top resultaat - Op naar regering van Nationale Eenheid

woensdag 22 november 2006 - Volgens de media is het nu logisch dat het, door steun aan het gevoerde beleid, stabiel gebleven CDA samengaat met de PvdA die nota bene bijna een kwart van haar aanhang verloor. En daarbij weer een avontuur met een kleine partij, zelfs niet de grote winnaar onder de kleintjes Geert Wilders. Ik vind dat helemaal niet logisch. De VVD verloor weliswaar 6 zetels, maar die gingen deels strategisch naar het CDA en deels naar ex-VVD-er Wilders. Ook de komende periode moeten er harde noten worden gekraakt, en zowel PvdA als VVD willen daar een en ander aan doen. Heren en dames Haagse politici, gn nieuwe avonturen eventjes met kleine partijtjes. Maak een regering van Nationale Eenheid! Ik zal uitleggen waarom dat k recht doet aan de uitslagen.

De Linkse Lente blijft gelukkig uit. Onderling zijn er verschuivingen en marginale winst. D66 was al niet zo'n gelukkige coalitiepartner, en VVD/CDA moesten het vaak hebben van LPF om het succesvolle beleid erdoor te krijgen. Petje af voor de VVD: na een regeringsperiode met lastige beslissingen, met een moeilijk boodschap ("meer hervormingen"), een nieuwe lijsttrekker, die bovendien relatief weinig in beeld was, kiezers die strategisch het CDA groot maken om VVD-beleid te behouden en dan maar 6 zetels verliezen? WOW! Nu er noodzaak is voor een driepartijen-coalitie, moet zeker de combinatie CDA/VVD/PvdA worden onderzocht, in plaats van een nieuw avontuur met ChristenUnie. Bos en Rutte moeten dus even NIET opstappen, want dan maken ze die weg naar nationale eenheid moeilijker.

De uitslagen laten ook zien dat er het nodige lijkt te mankeren aan de vertegenwoordiging van de kiezer. Dat het CDA anno 2006 nog z groot is, met een, laat ik het netjes zeggen, lijsttrekker met een typische uitstraling, en een tweede man die toch ook niet aansprekend is, is vreemd. Dat de SP met beloftes over 10% verhoging van de uitkeringen veel wint, is niet vreemd, maar omdat hun winst voor 20% ook bij de LPF vandaan komt, toont de winst van de SP vooral dat er een grote groep mensen op drift is. Mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen, en dan eens op deze en dan eens op gene stemmen. Niet op basis van links/rechts, maar "wie doet er wat voor mij". Deze groep maakte Fortuyn groot, gaven daarna Bos een opleving, en zitten nu bij Marijnissen. Rechts is stabieler: beperkte leegloop richting Wilders. De groep is trouwens een zeer prettige kiezersgroep. Ze zijn niet te paaien met bullshit. Je moet een goed verhaal hebben dat een toekomst belooft in gewone mensentaal. Dus niet denigrerend jip-en-janneke gebabbel. De VVD heeft daar flink wat te winnen. Niet, nooit, meer kiezers dreigen met rampspoed!

Het is van zeer groot belang voor alle partijen dat deze mensen verankerd raken. Dat kan door hun natuurlijke medestander PvdA (in de praktijk een kat in de zak, natuurlijk), het kan door de christelijke waarden en normen van het CDA, en het kan toch ook door de oproep, zelfwerkzaamheid van de VVD. Zeker nu we weer een betere economische periode krijgen kan de VVD ook bewijs leveren dat zelfwerkzaamheid leidt tot meer welvaart n welzijn. Al heeft de SP veel gewonnen, met de tamelijk communistische standpunten, is het lastig combineren. Verder moet je ook altijd kijken naar hoeveel mensen net op een partij stemden. Als de SP 17% van de stemmen krijgt, dan ziet dus 83% van de kiezers het niet zitten.

Als CDA en PvdA worden gezien als gedwongen partners in een verstandshuwelijk, nadat de PvdA bijna een kwart van haar zetels verliest, is het helemaal niet raar om een partij die "maar" iets meer dan een vijfde verliest (VVD) mee te laten praten in de coalitieonderhandelingen. Gewoon met Bos n Rutte. Voor Verdonk is geen plaats in zo'n regering, helaas, helaas, maar zij kan de kiezers vertegenwoordigen die niet Wilders stemden, en zorgen dat de VVD dan wel in de regering wat compromissen moet sluiten, maar in de Kamer af en toe lekker rechts van leer trekt. Voor Balkenende is het prettig zich niet met huis en haar te hoeven uitleveren aan de PvdA. Bos kan het niet aan een ander overlaten om zo'n heikele situatie als samengaan met CDA en VVD te verkopen, en om te smeden tot een voor de PvdA aanvaardbaar regeerakkoord. En Rutte is beter dan wie ook in de VVD in staat om toch wat hervormingen, die ook de PvdA wenst, bij het CDA aan te praten.

Voor de SP is het toch ook wel sneu. Het is even hun ronde om de groep op drift aan zich te binden. Maar hoe harder ze straks oppositie voeren, hoe eerder er verkiezingen zijn, en het feest weer voorbij is. Mits, natuurlijk, VVD en desnoods CDA de bullshit overboord zet.

Voor de goede orde: de gesprekken over de Regering van Nationale Eenheid moeten openstaan voor alle partijen. Echter, doel is een ruime meerderheid in de Kamer, zonder de werkbaarheid geweld aan te doen. Deelname van de SP aan die regering lijkt mij vooraf lastig, maar zal uit de onderhandelingen moeten volgen.

Mijn hart gaat even uit naar nNL. Veel en veel te weinig in de media geweest. Zelfs n kamerzetel had volgens de Wilders-methode (maar dan zonder de zetel te pikken) over 4 jaar winst opgeleverd die Pastors toekomt. De winst van de Partij van de Dieren is overigens ook bewijs voor het goede beleid van VVD en CDA. Een land dat z welvarend is, en het z goed heeft, dat ze niet eens stemmen op een partij voor de mensen, bewijst het failliet van de Linkse Lente.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: NOS en Nova website "Nederland Kiest"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier