[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Bezuinigen doe je zo

dinsdag 30 maart 2010 - RTL Z heeft in samenwerking met het IOO (Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven) een Bezuinigingswijzer online gezet. Waar kun je snoeien, en wat is het effect op de begroting?

Bezuinigen op gezondheidszorg: meer efficiŽntie, minder behandelingen vergoeden uit de basisverzekering (nu zit 90% van alle behandelingen daarin), minder in de AWBZ (van huisvesting tot rollators tot wc-papier: het komt allemaal uit de AWBZ, terwijl andere mensen het zelf kunnen betalen).

Verlagen van belastingvoordelen: flink snoeien in huurtoeslagen en hypotheekrenteaftrek, gecombineerd met afschaffen van allerlei zogenaamde marktconforme prijzen in de (semi-)overheidssector. Een aftandse tochtige woning in een prachtwijk kost dus niet langer zogenaamd 400 Euro huur per maand, waar dan 200 Euro huurtoeslag bij moet. Die al lang afgeschreven woning kost gewoon 100 Euro, of 150. Huisvesting van onderwijs, zorg, of defensie-instellingen staat niet langer in de boeken tegen "marktconforme" prijzen, maar gewoon voor wat het echt kost. En interne kostenberekeningen van overheidsorganisaties rekenen ook niet langer met "marktprijzen". Zie ook EerlijkWonen.nl.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: volg voorbeeld van Rotterdam, in principe niemand meer in de bijstand. EfficiŽnter werken (vandaag in het nieuws: UWV geeft 100 miljoen te veel uit aan ICT per jaar).

Internationale samenwerking: alleen noodhulp, alle ontwikkelingssamenwerking met economische doelstelling die jaarlijks wordt getoetst op vordering

Binnenlandse zaken: efficiŽnter werken, minder bestuurslagen, minder onderling vergaderen van overheidsorganisaties, meer gericht op de burger en probleemoplossing

Koninkrijksrelaties: tja...

Defensie: Geen missies als Uruzgan meer, zeer kleine krijgsmacht gebaseerd op specifieke expertises, gericht op het voldoen aan Nederlandse "adel verplicht" als een van de grootste economieŽn in de wereld. Dan wel eigen stoel bij de G20. Niets voor niks. Grote groep onbemiddelbare militairen voorzichtig maar beslist uitfaseren.

Wonen, wijken en integratie: woningbouwverenigingen terugbrengen tot de kern: sociale huisvesting, met huurprijzen die passen bij het aanbod. Verplichting tot handhaven leefbaarheid (verplichte leefregels aan huurders, onderhoud, moderniseren). Doel: gehuurd wonen is niet alleen voor de laagste inkomens, en: wonen in corporatiewoningen is comfortabel. Integratie: geen subsidies en regels meer die desintegratie in stand houden. Taalcursussen: zelf betalen. Geen gratis formulierenbrigades meer voor langdurig in Nederland verblijvenden die geen moeite deden de taal niet te leren. Je mag weigeren Nederlands te leren, maar de prijs is voor jezelf. Die diensten worden tegen kostprijs, of met een winstopslag aangeboden, of overgelaten aan de markt. Handje contantje afrekenen. Niet aanpassen is duur!

Jeugd en gezin: de idiote hoge generieke aftrekposten en voordelen voor mensen met kinderen afschaffen. Alleen voor wie te kort komt zou er ondersteuning kunnen zijn.

Landbouw: overbodig ministerie dat bedrijfsmatige ontwikkeling landbouwondernemingen tegenwerkt. Is gewoon "Economische Zaken". Geen subsidies meer: gewoon werken voor je geld, of andere baan kiezen.

Economische Zaken: stimuleren van economie doen ondernemers zelf. Sectororganisaties weten beter dan centrale overheid hoe bedrijvigheid te organiseren, betaald door ondernemers zelf.

FinanciŽn: door veel te versimpelen is besparing mogelijk

Algemene Zaken en Koninklijk Huis: efficiŽnter werken, franje eraf.

VROM: afschaffen van georganiseerde en gesubsidieerde tegenwerking van noodzakelijke beslissingen voor de inrichting van Nederland

Wat levert dat op? 1,75% stabiele groei, begrotingstekort weg in 2013, halvering % staatsschuld/inwoner.

Hier niet mee eens? Te kort door de bocht? Doe zelf de test!

Klik hier voor mijn resultaten:Een van de lezers van het blog reageert met wat interessante punten:

"hypotheekrente en subsidie huisvesting bekijken (dus niet alleen beperking van de hypotheekrente)Meer efficiency volksgezondheid (minder bureaucratie) en verhoging van de eigen bijdrage. Onderwijs,meer efficiency (dus minder bestuurslagen en minder overhead) en verhoging eigen bijdrage. Vermindering van ontwikkelingshulp, Aanschaf straaljagers naar de toekomst verschuiven.Bij VROM voorlopig geen bijdrage aan dijk- en duinverhoging. Bij EZ beperking windmolens, meer aandacht voor kernenergie,SOZaWe meer effioiency bij het stimuleren van activieiten terzake (minder overhead) en beperking van de uitkeringen.
Financien minder regels en minder belastingvoordelen Jeugd en gezin hogere eigen bijdrage."

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Bezuinigingswijzer van RTL-Z

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier