[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

HSL voldoet niet aan Europese regels

dinsdag 22 februari 2011 - Uit de community rond PolitiekActief.Net komt het inzicht dat het laatste TNO rapport aantoont dat de HSL niet voldoet aan de Europese regels. De treinen maken meer herrie dan toegestaan.

Hoe zat het ook alweer? Er zijn Europese regels voor de herrie die treinen mogen maken. Vastgelegd in de zogenaamde TSI's. De Traxx-treinen met de afgeschreven intercity-rijtuigen voldoen bij lange na niet aan die regels. Zo zeer dat een ambtenaar in december 2009 zei dat als de TSI's van toepassing zouden zijn, de treinen niet zo zouden rijden zoals ze rijden. Een marge in de wet. Als je treinen maar oud genoeg zijn, dan gelden de regels niet. Het Rijk wijst er steeds op dat het toch maar tijdelijk is.

Voor de definitieve situatie komen ze er niet mee weg. Minister Peijs zei in 2005:

"In de concessieovereenkomst tussen de Staat en HSA van 5 december 2001 is opgenomen dat het materieel dat ingezet wordt op de HSL-Zuid Infrastructuur dient te voldoen aan de TSI's. Zolang een TSI nog niet van kracht is moet HSA bij de bouw van nieuw materieel uitgaan van de laatste (ontwerp) TSI's. De Staat dient HSA onverwijld op de hoogte te stellen indien hem nieuwe ontwerp-TSI's zijn voorgelegd."

In Voortgangsrapportage 14 van de HSL schrijft Rijkswaterstaat in 2004:

"De HSL-Zuid maakt deel uit van het Trans Europese Netwerk (TEN). Dat betekent dat de infrastructuur en de treinen moeten voldoen aan de Technische Specificaties voor Interoperabiliteit (TSI)."

Die voortgangsrapportage is door de machten rond de HSL offline gehaald, maar gelukkig heeft PolitiekActief.Net een goed archief, en is het bij deze weer online.

Nieuw zijn niet de regels. Nieuw is ook niet dat de Traxx-treinen niet aan de regels voldoen. Dat was eind 2009 het nieuws. En daar kwam toen dat smoesje op dat het maar tijdelijk was, en dat ze door hun leeftijd ook niet hoeven te voldoen aan de regels. Destijds waren er geen metingen bij 250 of 300 km/uur.

Nieuw is dat nu is gemeten bij 300 en 250 km/uur.

De minister anno 2011 schrijft daarover een sussend briefje naar de Tweede Kamer. Ze schrijft:

"TNO concludeert op basis van de metingen dat de geluidemissie van beide treinsoorten, binnen een bandbreedte van 1 dB, in overeenstemming is met de aannamen uit het Tracébesluit. Tevens blijkt dat de genomen maatregel van het “akoestisch slijpen” effectief is."

"O", moet de Tweede Kamer wel denken, "dus het valt allemaal heel erg mee!"

Nee dus. Wat heeft TNO namelijk gemeten? Kijken we in Tabel 3 op blz. 12 van het rapport. In de laatste kolom zien we dat de Thalys bij 300 km/uur gemiddeld tussen 92 en 96 dB(A) herrie maakt. En de AnsaldoBreda V250 bij 250 km/uur tussen 88 en 90.

Vervolgens kijken we in de TSI Hispeed. In de versie uit 2002 in art. 4.1.8 op blz. 18, en de versie uit 2008 in art. 4.2.6.5.4 op blz. 67 staan dezelfde waarden. Een trein mag bij 300 km/uur 91 dB(A) geluid maken, en bij 250 km/uur 87 dB(A).

Zowel de Thalys als de V250 gaan daarboven. Bedenk dat de decibellenschaal een logaritmische schaal is: een kleine verhoging is al snel een verveelvoudiging van de geluidssterkte. Van 91 naar 96 is 3,2 maal zo hard. De in de TSI Hispeed toegestane bandbreedte is slechts 1 dB(A)!

We vatten de berichtgeving van de laatste weken even samen:

* Exploitanten op de HSL mogen straks niet alle treinen laten rijden, ze moeten de rails extra slijpen en steeds de wielen afdraaien (glad en rond maken).

* Bij Bergschenhoek is door aparte afspraken over geluid een bottleneck die invloed heeft op de dienstregeling op het hele traject.

En nu dus:

* Zowel de Thalys als de AnsaldoBreda V250 mogen niet op de HSL rijden, omdat ze niet voldoen aan de TSI Hispeed. Er moeten eerst nadere aanpassingen komen.

Veel succes met de business case van de HSL...

Categorie: NatioEuro

Adobe Reader nodig Bijlage: TNO, "Geluidemissiemetingen aan V250 en Thalys treinen op HSL Rheda- en ballastspoor", 13 december 2010 (998 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier