[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

HSL-treinenbouwer AnsaldoBreda staat te koop

zondag 13 november 2011 - PvdA Lansingerland tweet een bericht dat de bouwer van de Nederlandse HSL-treinen te koop staat. Het bedrijf loopt slecht.

Heel goed gespot door PvdA Lansingerland!

En dat terwijl ik afgelopen vrijdag nog een email kreeg met het advies om andere onderwerpen te belichten dan de HSL: "Overigens worden wij als PvdA fractie op dit moment nauwelijks meer aangesproken op de HSL problematiek. [...] Misschien wordt het ook voor jou eens tijd om de focus wat te verleggen?"

Tja, zo gaat dat. Iets is pas een probleem als veel mensen er regelmatig over klagen. Maakt niet uit als er al 3 jaar herrie is, en regels worden overtreden, en normen overschreden. Als de omwonenden het niet in grote getalen volhouden wekelijks een mail te sturen naar de PvdA Lansingerland, dan gaan we gewoon wat anders doen. Verwijt het de PvdA niet, het is exemplarisch voor de politiek, op gelukkige uitzonderingen na op dit onderwerp, zoals de VVD en het CDA. Die dan andere onderwerpen stiefmoederlijk behandelen.

Gelukkig was het onderwerp nog niet helemaal uit beeld. Het artikel uit Rail Magazine heb ik niet kunnen lezen.

Wel was eerder bekend:

* In mei 2009 schreef Rail Magazine dat AnsaldoBreda bijna failliet ging, volgens de website De Treinreiziger.

* Treinreiziger verwijst ook naar het interview in 2005 in NRC Handelsblad, dat ik al vaker citeerde op dit blog, waarin AnsaldoBreda zei dat als in 2010 de treinen nog niet geleverd zouden zijn... "2010? Als het 2010 wordt krijg je de sleutel van deze fabriek. Dan kunnen we wel sluiten."

Recent nieuws:

* Volgens de nieuwsdienst van Nasdaq heeft het moederbedrijf van AnsaldoBreda, Finmeccanica SpA, sinds mei een nieuwe topman met dezelfde voornaam als ik, Guiseppi Orsi. Er zou op 14 of 15 november een board meeting zijn, waarin de nieuwste details zouden staan over Orsi's herstructureringsplannen. Waaronder het afstoten van verliesgevende zaken als de trein- en trammaker AnsaldoBreda.

* Begin deze maand zei Orsi in het Italiaanse financieel-economisch dagblad Il Sole 24 Ore dat Finmeccanica een partner voor AnsaldoBreda zou zoeken, voorafgaande aan een grote aandelenverkoop van het moederbedrijf. Als partners dacht Orsi aan General Electric Co, Alstom SA en Bombardier. GE bouwt treinen, maar bijv. ook software voor de Rotterdamse metro. Alstom is de bouwer van de Thalys, en Bombardier de bouwer van onder andere de Traxx-locomotieven die nu op de HSL rijden. De rijtuigen zijn van Talbot, maar dat bedrijf werd in 1995 overgenomen door Bombardier.

* De geloofsgenoten van de PvdA, verenigd in de Italiaanse vakbonden, schreeuwen moord en brand. Het plaatsje Pistoia (85.000 inwoners) kan niet bestaan zonder de activiteiten van AnsaldoBreda. Orsi is bovendien niet duidelijk in zijn uitlatingen, en wat hij zegt is tegenstrijdig met andere uitspraken. Bijv. van de Italiaanse minister van Transport op 18 september. Zwalkend beleid, noemen we dat op zijn Nederlands.

* Bloomberg News citeert Il Mondo, die al op 28 oktober nieuws had over de plannen van Orsi. En wel om AnsaldoBreda te combineren met Construcciones & Auxiliar de Ferrocarriles SA uit Spaans Baskenland. Die trouwens de bouwer is van de metro van Amsterdam. Twee dagen na de uitlatingen van Orsi had Bloomberg News het bericht dat de topman Patrick Kron van het Franse Alstom SA, wel trek heeft in overnames om zijn rail business een flinke impuls te geven. Al zal Alstom zich voor concentreren op uitbreiding van bestaande activiteiten. Volgens mij past AnsaldoBreda's hispeed-tak prima.

Hier de V250-treinen (?) onder doek op het terrein van AnsaldoBreda:


Grotere kaart weergeven

Categorie: NatioEuro

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier