Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Oorspronkelijke geluidscontouren voor Bergschenhoek te reconstrueren

maandag 16 januari 2012 - Al enige tijd heb ik hier een CD liggen met rekenmodellen. Ooit gekregen. De software om ze te gebruiken heb ik niet. Wel kunnen de oorspronkelijke geluidscontouren van de HSL voor Bergschenhoek worden gereconstrueerd. Van belang voor de afspraken die de gemeente ooit maakte.

De bestanden kunnen worden gelezen met een eenvoudig tekstprogramma, zoals Notepad++.

Wat is er zoal te lezen:

* De bestanden zijn gemaakt in 1997. In het bestand horend bij Bonfut staat: "omg. bonfut scherpe bak scherm 3 m. (levert overal <57 dB(A)"

* De co÷rdinaten in de .R2D bestanden zijn zogenaamde Rijksdriehoeksco÷rdinaten. Met deze converter kun je die omwerken naar Google Maps locaties. De eerste regel uit het Bonfut bestand is bijvoorbeeld 91694.0 443096.3 . Vul bij de converter 91694 in bij de breedtegraad/x en 443096 bij de lentegraad/y en je komt hier terecht.

* In de .R2P bestanden staan verwachtingen voor woningen, zo te zien. De Penninglaan 24-25 zou maar 49,9 dB(A) aan herrie krijgen. Omgerekend gaat het om deze locatie.

Er zitten voor Bleiswijk ook wat omgerekende tabellen bij uit 2007, die ik niet thuis kan brengen. Lijkt op hetzelfde als de 1997-bestanden, maar dan voor nieuwere software.

Duidelijk is dat de maat van 57 dB(A) leidend was.

Met behulp van de .R2P-bestanden voor Bergschenhoek kunnen de geluidscontouren worden gereconstrueerd, zoals bedoeld in Rijkswaterstaat document ZHM\216728. Daarin gaat het over de door het Projectbureau HSL geaccepteerde "randvoorwaarde dat de geluidscontouren gelijk blijven, zelfs als die (ver) onder de voorkeursgrenswaarde van 57 dB(A) liggen." De Minister bevestigt zelf de bestuurlijke afspraak in haar brief van 9 juli 2010 aan de Tweede Kamer.

Volgens het bestand BERK2M.R2P zou Berkelseweg 72-76 maar maximaal 45,5 dB(A) mogen ontvangen. Met de converter omgerekend is dat hier.

Interessanter zijn de twee woningen die door TNO werden opgevoerd in het rapport uit december 2010, vrijgegeven in februari 2011: Berkelseweg 64, Bachplein 23 en W.G. Witteveenstraat 201. Die laatste ging over de 57 dB(A) bij TNO, en de andere twee bleven er net onder.

Berkelseweg 64 zou volgens de afspraken uit 2004 maximaal 52 dB(A) mogen krijgen bij een scherm van 2 meter, of 47,6 bij een scherm van 3 meter. Het ligt er dus even aan wat ze hebben geplaatst.

Bachplein 23 en W.G. Witteveenstraat 201 kan ik nog even niet thuisbrengen, omdat ze niet in de bestanden staan. Dat kan wel als er een kaartje worden gemaakt.

De gemeente Lansingerland zou handhaving van die afspraken moeten nastreven. Ze zijn niet voor niets gemaakt. Het was in het kader van de alsmaar aangepaste plannen. In dit geval met de tunnelbak, die nu juist zo problematisch is.

Als niemand een kaartje maakt, dan doe ik dat wel een keer.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om het bestand te downloaden Downloaden: Rekenmodellen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk uit 1997
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier