[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Wat stemden uw buren in 2012?

woensdag 3 oktober 2012 - Update 11/10*** Voor de tweede maal in de historie is er een geografische database van de verkiezingen. Opnieuw werkte ik samen met NRC Handelsblad. Opvallendst: de kiezer is niet op drift.

Mijn volledige analyse van de Tweede Kamerverkiezingen 2012 is hieronder te downloaden in bijlage.

De niveaus van aantallen stemmen gaan op en neer, maar de stemmen voor politieke partijen komen steeds uit dezelfde buurten. Net als ik in Rotterdam zag sinds 1998, en wat de reden is voor mijn promotieonderzoek. Zou dat nou over heel Nederland zo zijn? Voor het eerst is het nu zichtbaar gemaakt, in uitstekende samenwerking met Arlen Poort van NRC Handelsblad.

Rotterdam heeft nu een zeer robuust en betrouwbaar telmechanisme, dat weliswaar veel werk is, maar zeer veel beter bestand tegen manipulatie dan elektronisch stemmen. Het is aan te raden dat andere gemeenten dat voorbeeld volgen.

VVD en PvdA laten een "uniform swing" zien, wat duidt op nieuwe bronnen, door aansprekender kandidaten, of een beter overkomende boodschap. De SP is opmerkelijk stabiel. De partij heeft zich in vaste wingebieden genesteld, wat een mooi uitgangspunt is voor de komende verkiezingen. Als het gaat om verliezers dan staat GroenLinks er het slechtst voor. Van de Nederlandse kiezer kreeg GroenLinks een rode kaart, maar Kunduz was loyaal. De kiezers daar gunden de partij 13 zetels. PVV staat er van de verliezers het beste voor. CDA zit er tussenin.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) begint de naam eer aan te doen en scoort het hoogst op de "volkspartij-index". In 2010 was de SP nog de hoogste. SGP, GroenLinks, ChristenUnie en in mindere mate D66 zijn elitepartijen, die het van specifieke buurten moeten hebben. Partij voor de Dieren, 50PLUS en Piratenpartij hebben totaal weinig steun, maar die zit breed verspreid door Nederland. D66 en GroenLinks zijn op gebiedsniveau het populairst buiten Nederland.

Zowel in 2010 als 2012 is het beeld dat er 6 visvijvers zijn: VVD, PvdA, CDA, de groep SP/PVV/50Plus, de groep D66/GL/PvdD/Piraten, en het duo CU/SGP. VVD en PvdA zijn in twee jaar verder uit elkaar komen te staan.

D66, Partij voor de Dieren, en SP zijn aan te merken als winnaars van de GroenLinks-stemmen. PvdA, 50Plus en SP (naar verhouding gering) zijn de winnaar geworden van PVV-stemmen. De CDA stemmen zijn vooral bij de VVD terecht gekomen.

De formatie van VVD en PvdA verdeelt zich mooi over grote steden en platteland, met beide meer dan 50% steun. Het "linkse alternatief" PvdA/SP/CDA/D66 leidt aan hetzelfde euvel als "Paars Plus" in 2010: minder steun in de kleine steden en het platteland.

De analyse van de landelijke verkiezingen is klaar, en in bijlage hieronder te downloaden. Voor de Stadskrant van de Gemeente Rotterdam maakte ik eerder een versie over de uitslagen van Rotterdam.


Update 3/10*** Ik was 3 oktober om half zes live in de uitzending bij Knooppunt Kranenbarg op Radio 2. Spoel naar tijdstip 1:22:45 :

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Update 6/10: Vrijdagmiddag had Justus van Oel op Radio1 zijn radiocolumn over "De Kiezers om je Heen". Vanaf 1:20 gaat het over mijn werk.

Categorie: Epistels

Adobe Reader nodig Bijlage: Kamerverkiezingen in full swing - Observaties bij de landelijke verkiezingen van september 2012 (3746 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Interactieve kaart op de website van NRC Handelsblad

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier