Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Kleine stapjes - de begroting in plaatjes

zondag 6 oktober 2013 - Update 11/10*** De Begroting 2014-2017 van Lansingerland is verschenen. Los van politieke opvattingen, wat zijn opvallende zaken, wat zijn de grote lijnen? Positief is dat deze begroting enige verbetering laat zien, met kleine stapjes, op langere termijn. Opvallend is dat de gemeentebestuurders zichzelf eerst het zoet lijken gunnen, en de inwoners het zuur krijgen (in meerdere opzichten).

Lees het rapport in de bijlage. Hier is de samenvatting:

1. Er zitten miljoenen ruimte in de Begroting 2014-2017, zowel op korte als lange termijn.

2. De gemeentebestuurders gunnen zichzelf eerst het zoet, en de inwoners het zuur.

3. Begrotingen geven soms verkeerde informatie over het vorige en lopende boekjaar. Ook de begrote bedragen blijken achteraf veel te ruim.

4. De voorraad huizen en aantal inwoners neemt gestaag toe, en de voorraad bouwgrond gestaag af. Ook al heeft Lansingerland vertraging met het opleveren van woningen. Dat zijn er slechts een stuk of 4.000.

5. De gemeenteschuld gaat niet meer boven 400 miljoen uitkomen, maar stijgt nog wel dramatisch. Lansingerland gaat het gemeten "record gemeenteschulden" uit 2006 breken, maar de curve daalt uiteindelijk.

6. Het lijkt erop dat deze begroting uiteindelijk de bestedingen naar een "normaal" niveau laat dalen. Wel laat, en elk jaar dat het niet lukt scheelt dat 11 miljoen aflossing op de gemeenteschuld.

7. De politiek moet nog even kijken of de ombuigingen op de juiste posten worden gedaan. De uitgaven aan "Economie en Glastuinbouw", bijvoorbeeld, bestaan de laatste jaren dankzij beloftes het over een jaar zuiniger aan te doen. De uitgaven in deze begroting zijn een stuk hoger dan vorig jaar redelijk werd geacht. Dat scheelt zo maar 2 ton per jaar. Opvallend is dat de begrote pieken in de uitgaven vooruitlopen op reserveringen in de begrotingsjaren.

8. De beleidswijziging op Ruimtelijke Ordening is niet helder onderbouwd in de begroting. Wel gaat de gemeente 3 miljoen extra uitgeven, zelfs 3,7 miljoen extra ten opzichte van de plannen van vorig jaar. Kan de gemeente dit wel leveren, als het geld is uitgegeven?

9. De investeringen per inwoner, behalve bouwgrond, lopen sinds 2007 volstrekt uit de pas. De curve stijgt alsmaar door, wat tussen 2013 en 2014 12 miljoen euro scheelt.

10. De belangrijkste stijging is bij bedrijfsgebouwen (gemeentehuis, schoolgebouwen, enz.). Vergeleken met andere gemeenten geeft Lansingerland heel veel geld uit aan investeringen in bedrijfsgebouwen.

11. De gemeente blijkt erg slecht om noodzakelijke investeringen te voorspellen. Daar wordt geld voor gereserveerd dat niet wordt uitgegeven.

Update 7/10*** Nieuwe, uitgebreidere versie geŁpload.

Update 8/10*** Laatste puntjes op de "i".

Update 11/10*** Vergelijking met Pijnacker-Nootdorp. Kunnen ze daar ook zo moeilijk voorspellen?

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Kleine stapjes - Analyse begroting 2014-2017 Lansingerland (579 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier