Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Lansingerland in de problemen door eigen keuzes

donderdag 3 oktober 2013 - Update 13/10*** De nieuwe VVD-wethouder FinanciŽn probeert al een week de verantwoordelijkheid voor de Lansingerlandse crisis af te schuiven op de Vinex-opgave. Die bewering heb ik getoetst.

Lees het rapport in de bijlage. Hier is de samenvatting:

1. Lansingerland heeft gespeculeerd met grond. In de zin dat er a. transacties plaatsvonden, bedoeld om er b. (boek)winst mee te maken, waarbij de gemeente niet van plan was om c. de onderliggende waarde zelf te gebruiken, en d. nam er een zeker risico mee.

2. Rapporten laten zien dat de 3B-gemeenten en Lansingerland naast de Vinex-opgave extra bouwplannen hadden, voor circa 2.100 woningen tussen 2005 en 2010. Waaronder 1.860 extra woningen in Wilderszijde. Het is logisch dat daarvoor ook grond werd verworven. Daarmee werd het speculatierisico vergroot.

3. Lansingerland bevond zich in een bevoorrechte positie, en kreeg een bijna twee keer zo hoge bonus per woning als de meeste andere gemeenten. 65-66 Miljoen van dat vrij besteedbare geld is door de gemeente boekhoudkundig weggestreept.

4. Het is volkomen onbegrijpelijk hoe het plan Wilderszijde doorgezet heeft kunnen worden, nog in 2008. Het is niet verwonderlijk dat het als winkeldochter over is gebleven.

5. Lansingerland heeft voortvarend gebouwd aan de Vinex-opgave, vanaf het begin al. Die is op een paar duizend woningen na gehaald.

6. Het is niet aannemelijk dat de schuldenpositie, of de hoge afschrijvingen van 200-250 miljoen euro, samenhangt met het niet bouwen van 2.324 Vinex-woningen. Dat zou neerkomen op 86.000-108.000 euro afschrijving per woning. Dat is wel erg bederfelijke waar.

7. Het is aannemelijk dat de bouwcrisis invloed had op de financiŽle problemen van Lansingerland via de extra bouwplannen, en de daarvoor aangekochte grond. Maar of dat alles verklaart is de vraag.

8. Of Lansingerland jarenlang de waarde van de grond voor veel te hoge bedragen in de boeken heeft gezet, en daardoor nu zoveel geld verliest, moet nader worden onderzocht.

9. Om het vertrouwen van de bevolking terug te krijgen moet de gemeente maar eens de cijfers overleggen achter al die vermeende oorzaken van de problemen, want tot nu toe wijst alles op eigen keuzes. Terwijl de bevolking mag opdraaien voor de schade.

Update 13/10***: Nog even nagekeken. Eerder stond er dat er minstens 2.100 woningen aan eigen plannen, plus 1.860 in Wilderszijde. Het rapport waar die 2.100 woningen in staan telt Wilderszijde juist mee. Dus: 2.100 waaronder Wilderszijde. Verder aangepast dat gemeente ook bouwt buiten de oorspronkelijke bestemmingsplannen, en die woningen mogelijk rapporteert in de taakstelling. Daardoor wordt dus aan de taakstelling voldaan, maar vermindert de voorraad bouwgrond niet.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Bederfelijke Waar - Speculaties met bouwgrond in Lansingerland (580 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier