[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Rijk betaalt klein deel Bleizo mee

dinsdag 17 juni 2014 - "Hoera, er komt een station Bleizo." Dat is de strekking van een aantal berichten op Twitter. Maar wie de brief van de staatssecretaris leest, ziet dat er nogal wat hobbels te nemen zijn. "De regio" betaalt mee, en draagt ook zorg voor de exploitatie. Lansingerland toch niet, zo lang er geen businessplan is?

Het besluit van de regering staat hier.

Wat staat er zoal in?

* Niet de regering maakt het station mogelijk, maar "stadsgewest Haaglanden, gemeenten Zoetermeer en Lansingerland, NS, ProRail en IenM" gezamenlijk. IenM is het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

* De "regio" moet voldoen aan twee voorwaarden. Ten eerste moet de regio kunnen aantonen dat er sprake is van een sluitende business case. Ten tweede moet er sprake zijn van een definitieve bedieningsgarantie van de vervoerder, in dit geval NS.

* Inmiddels heeft de regio aangegeven hoe zij station BleiZo gaat financieren en heeft NS aangegeven het station te zullen gaan bedienen.

* De staatssecretaris spreekt van "kleine infrastructurele aanpassingen". Door te kiezen voor dit pakket is het mogelijk om station BleiZo kosteneffectief te realiseren.

* Of het een intercity-halte wordt is nog onzeker.

* Ze geeft 6,4 miljoen voor het stationsinitiatief, en 5,75 miljoen voor het verknopen met ander OV, waarvan 2 miljoen al was toegezegd. Het gaat dus om 10 miljoen nieuw geld.

* Het Rijk draagt niet bij aan de exploitatie van station BleiZo. De regio heeft zelf afspraken gemaakt met de NS over een exploitatiebijdrage om de stops op station BleiZo rendabel te maken voor de NS. Deze afspraken zijn voor de looptijd van de volgende hoofdrailnetconcessie tot aan 31 december 2024. Er is met de regio de afspraak gemaakt dat zij structureel verantwoordelijk blijft voor een positieve exploitatie van de vervoerder voor station BleiZo.


Dat wordt dus nog een klus. Want op Twitter staan prachtige plaatjes van wat er zou moeten komen, en dat kan onmogelijk voor 12 miljoen:


Er moet dus geld bij. Geld dat Lansingerland niet heeft, en er staat in de Kadernota alleen iets over de risico's van Bleizo.

Bekend is dat op dit moment er allerlei initiatieven zijn rond Bleizo die vooral géén doorgang vinden:

* Er staan twee schaatsbanen gepland, gericht op zoveel mogelijk passagiers voor dat station, maar er is nog geen geld definitief voor beschikbaar. In Heerenveen verrijst ondertussen een schaatsbaan die kan worden aangewezen als nationale schaatsbaan. In dat geval zou er bij Bleizo maar één baan komen, maar onbekend is wie dat wil financieren en of dat alsnog doorgaat. De schaatsbanen zouden 1,3 miljoen bezoekers moeten trekken, maar volgens de KNSB is 400.000 realistischer. De Haagse schaatsbaan De Uithof moet waarschijnlijk dicht, omdat na terugschroeven van overheidssubsidies de exploitatie niet meer rond kwam. En dat was maar één baan.

* Indoor pretpark. Volgens de Volkskrant van oktober 2012 verwachtte die ook enorm veel bezoekers, wel 1,2 miljoen. De krant becijferde dat dat een kwart is van het aantal bezoekers van de Efteling. Walibi World of Duinrell
hadden er dat jaar nog niet zo veel gehad. Vooralsnog is er geen financiering.

* Factory Outlet Center: gaat niet door. Er komt op korte afstand al zoiets bij Haarlem (Sugar City).

* Permanente Floriade: na het debacle in Limburg horen we daar niets meer over.

* Greenport: er wordt van alles geroepen over een HBO-opleiding, en over een complex voor bedrijven, maar alleen van dat laatste weten we (geheim) dat er meer vierkante meters voor zijn gepland dan in de second opinion haalbaar werd geacht. Er is verder geen haalbaarheidsstudie van Bleizo.

* Kantorencomplex: er is een overschot aan kantoren, en wetgeving wordt veranderd op leegstaande kantoren en "bouw voor leegstand" minder aantrekkelijk te maken voor investeerders.

Kortom, er kan een station komen, en zo lang Zoetermeer daarvoor de komende 10 jaar dokt is het allemaal best. Natuurlijk maakt het alles voor investeerders gemakkelijker als er weer wat positief nieuws is, om het Bleizo project, zonder nut en noodzaak, te vullen. Het is vooral een plan van een paar infra-bedrijven, om op termijn de metro van Rotterdam door te mogen trekken naar Zoetermeer. De rest is franje om reizigersstromen te creëren, en zo de infrastructuur van een reden te voorzien.

In ieder geval is duidelijk dat er veel geld bij moet, maar nog onduidelijk om hoeveel belastinggeld het gaat, en wat Lansingerland gaat bijdragen. De vraag is ook wie in Lansingerland gemachtigd was om deze beloftes financieel te ondersteunen.

Met de beloftes van het nieuwe college is in ieder geval te verwachten dat het nu eens in openheid zal zijn, een trendbreuk met het verleden.

Mijn vragen:

1. In de brief van de staatssecretaris staat o.a. dat er blijkbaar een "sluitende business case" is gepresenteerd. Die zou ik graag ontvangen, aangezien er geen sluitend project bekend is daar. Er is ook geen haalbaarheidsstudie, alleen een geheime second opinion. Maar de plannen wijken af van wat in die second opinion als haalbaar wordt geacht.

2. Verder staat in de brief van de Staatssecretaris dat de regio de komende 10 jaar betaalt aan de exploitatie van het station. Om hoeveel geld gaat dat, en wat betaalt Lansingerland eraan?

3. Het station op het plaatje dat wordt rondgetwitterd kan niet voor 10 miljoen worden gebouwd. Komt er dan een ander station, of is er ander geld om dat te financieren?

4. Wie heeft namens Lansingerland hiervoor getekend? Immers, de gemeente staat onder toezicht.

5. Is het bedrijf Volker Wessels erbij betrokken? Dat was een paar jaar geleden wel zo, immers. Heeft de CDA-wethouder, afkomstig van Volker Wessels, steeds de vergadering verlaten?

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier