[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Meer dan een derde "vluchtelingen" Sterrenhal is geen "vluchteling"

maandag 16 november 2015 - Updated 21:30*** Nu de achtdaagse periode van 72 uur "vluchtelingen"-opvang in de Sterrenhal op zijn einde loopt raakt steeds meer bekend over waar onze gemeente werkelijk mee bezig is. De gemeente wil graag een heel jaar asielzoekers opvangen. Update: het wordt toch 9 dagen.

Hoe was het ook alweer?

* De gemeente nodigde zelf COA uit om hier vluchtelingen op te vangen, specifiek in de Sterrenhal. De uitnodiging was voor 72-uur. In gewone-mensen-tijd is dat drie dagen. De uitnodiging was volgens de website van de gemeente op 4 november.

* De aanduiding "vluchteling" is gedefinieerd in het Vluchtelingenverdrag van Genève.

* Op maandagavond 9 november (volgens AD-artikel van afgelopen zaterdag en website gemeente) komt COA die toezegging opeisen.

* Op dinsdag worden de gebruikers van de Sterrenhal pas via de verhuurder geïnformeerd (e-mail Omnisport 2B dinsdag 10 november 15:03).

* Pas op vrijdag 13 november is het rooster voor vrijwilligers, blijkbaar nodig om de opvang te draaien, goed gevuld. Dan is de 72-uur bijna voorbij. Wel zoeken ze nog EHBO-ers. Zie de volgende tweets van de gemeente: een, twee, en drie.

* Er komt geen melding via de gemeente-Twitter dat de 72-uur wordt verlengd. Dat was blijkbaar (zie mail Omnisport 2B die op dinsdag al uitgaat van 8 dagen) eigenlijk vooraf ingecalculeerd. Het staat alleen genoemd in een brief aan omwonenden.
(Spelletje van de gemeente: het kan zijn dat u melding krijgt dat de pagina niet beschikbaar is. Zet de cursor in de adresbalk en druk op Enter, dan komt het alsnog op het scherm...). In het kader van de openbaarmaking van stukken, wanneer doet de gemeente nou eens hier wat aan?

* In die brief staat ook dat de gemeente zo maar weer zo'n avontuur kan gaan ondernemen. Volgens de "Vraag en antwoord" mag niemand daar bezwaar tegen maken, omdat ze het "crisisopvang" noemen. Wat het natuurlijk niet is. Een crisis is als de Betuwe onder water loopt, of Zeeland, en de mensen een tijdje moeten worden opgevangen. Niet als duizenden kilometers ver mensen denken in Nederland een betere toekomst te kunnen opbouwen dan ergens anders. Dan wordt elk conflict op de wereld een "crisis" waar gemeentebestuurders zonder democratische controle hun dingetje kunnen doen. Dat heet een dictatuur. Iets waar op de hele wereld mensen voor op de vlucht gaan. En het is ook geen crisis als de gemeente zelf asielzoekers uitnodigt.

* Het Rijk strooit met belastinggeld. Dat gaat voor de Sterrenhal om 40 euro per asielzoeker per 24 uur. Voor 72 uur is dat dus bij 80 personen 9.600 euro. Voor 2x72 uur is dat dan 19.200 euro. Voor de acht dagen die we de hal kwijt zijn is het 25.600 euro. We moeten ervan uitgaan dat we naar dat laatste bedrag kunnen fluiten.

* Dat geld gaat niet naar compensatie van de sporters die de hal feitelijk ter beschikking stellen, maar naar de opvang. Je zou denken dat ook 19.200 euro voldoende moet zijn voor sobere opvang. Maar nee. In Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag staat dat het "lang niet genoeg" is. De suggestie wordt gewekt dat de gemeente ervoor opdraait. Wij dus weer. Tenzij college, gemeenteraad en ambtenaren met de pet rondgaan, maar dat zal wel niet. We moeten ook niet aannemen dat de voorstanders van de opvang de rest even lappen. Meestal worden de wensjes van de politiek correcte mensen gemakkelijk over de schutting gegooid van de belastingbetaler. Die dus geen bezwaar mag maken. De gemeenteraad steggelt wel uitgebreid over 2 ton voor jeugdbeleid, beleid voor onze jeugd.

* Waar het geld eigenlijk naartoe gaat, dat weten we nog steeds niet. Weg is weg, is het motto van ons college sinds de fusie in 2007. Zo komen we aan onze gemeenteschuld van 300 miljoen voor 59.000 inwoners. Waar gemeenteraad en college minstens tot 2019 niets aan gaan doen.

* Vanmorgen werd bekend dat de IND in oktober 9.995 asielaanvragen had afgehandeld. Daarvan waren er 5.252 Syriërs en 1.046 Irakezen. Dat is samen 63%. Van belang omdat ik een paar keer las over "vooral Syriërs en Irakezen" in de Sterrenhal. De gemeente bevestigde vanmiddag dat die verhouding ook zo is in de Sterrenhal. Mensen die niet uit die gebieden komen zijn niet te beschouwen als "vluchtelingen" volgens het vluchtelingenverdrag van Genève. Nog afgezien van dat Irak niet alleen oorlogsgebied is.

* Dus, op uitnodiging van de gemeente voor 72 uur verblijven voor 8 dagen meer dan een derde mensen in de Sterrenhal die wachten op uitzetting, waarvoor meer kosten worden gemaakt dan geraamd, terwijl de inwoners van Lansingerland als ze sporter zijn in de Sterrenhal daarvoor extra betalen ivm de malversaties van vorige colleges, en ook de meerkosten mogen ophoesten.

* En wat doen die vluchtelingen en overige asielzoekers zoal?
* Dat is op zich ook weer geinig (voor wie van aparte politiek houdt). De Stadsboerderij is een initiatief uit 2007, dat destijds strijdig was met het bestemmingsplan. Er is in 2010 ongeveer 1,7 miljoen euro subsidie in gestoken. Of dat inclusief of exclusief de koeienoversteekplaats is, zou ik moeten nazoeken.Op de foto's van de tweets staat, zo is mij verteld, heel blij een raadslid, wiens zus eigenaar is van de Stadsboerderij. Zo gaat dat, in de Vriendenrepubliek Lansingerland. Of er ook een financiële vergoeding tegenover staat, dat kunnen we alleen vermoeden. Want zo gaat dat ook in de Vriendenrepubliek Lansingerland.


* Het volgende plan is een meer permanente opvang van een jaar. Die komt naast het gemeentehuis (bij die hogedruk gasleiding) of in Bleiswijk. Het bericht daarover van Leefbaar 3B geeft de suggestie dat ze vóór zijn als het in Wilderszijde plaatsvindt, en tegen als het in Bleiswijk komt. Daar zit immers de achterban van de partij.

* Die opvang kost eenmalig 4 ton, schijnt. Het dubbele van waar over werd gesteggeld voor jeugdbeleid voor onze jeugd. Bijna een half miljoen dat onze volksvertegenwoordigers willen stukslaan voor mensen die hier niet wonen, en als de statistieken zo blijven voor meer dan 1/3 helemaal niet in Nederland horen te zijn. Even afgezien van of u als lezer iemand die vlucht voor een conflict in Australië, China, Peru of Syrië hier logischerwijs wil opvangen.

* Het Rijk doneert 100 euro per asielzoeker per week voor die permanente opvang. Het gaat bij 60 personen dus om 100 maal 60 maal 52=312.000 euro per jaar. Als onze gemeente het geld net zo snel verbrandt als bij de tijdelijke opvang is dat vast niet genoeg en moet er een extra bijdrage uit de gemeentekas komen.

* Vanavond is er een bijeenkomst in Rehoboth hierover. Bij de laatste bijeenkomst waren geen losse inwoners, alleen vrijwilligers en professionals. Via mail werd mij verteld dat raadsleden verbaasd waren dat in de Sterrenhal vooral jonge mannen werden opgevangen. Slechts één vrouw en een jongetje. Tja, de media laten vooral zielige kindjes zien, maar in het echt zijn het vooral jonge mannen die op reis gaan en zich dan hier laten rondbussen. Dat jongetje hoort overigens gewoon naar school te gaan. Nederlands leren, leren over gelijkheid van mannen en vrouwen, over Anne Frank, over de Verlichting en de Lichtstad, over hoe je een beschaafd land runt. Over hoe verderfelijk een dictatuur is.

* Er is genoeg te vragen. Waarom nodigde Lansingerland COA uit als er niet voldoende vrijwilligers, materialen, EHBO-ers zijn? Was het wel veilig die eerste 72 uur? Waar komt het geld vandaan dat te kort is? Hoeveel is er te kort? Waarom is het bijv. een strijd om geld voor jeugdbeleid uit de begroting vrij te maken, maar organiseert Lansingerland een hostel voor asielzoekers? Waarom moeten inwoners van Lansingerland extra betalen voor onroerende zaakbelasting en extra voor contributies vanwege de malversaties door vorige gemeentebesturen en worden ze niet alleen niet gecompenseerd als sportvoorzieningen worden weggegeven, maar wordt het weggeven ook nog eens daarvan betaald? Waarom is dit crisisopvang? Waarom mogen burgers geen bezwaar maken tegen deze rare projecten?

* Wordt vervolgd...

***Update 21:30: Een lezer attendeert:

"Waarbij je ervan uitgaat dat Syriërs en Irakezen per definitie vluchteling zijn. En voor zover ze geen valse papieren hebben of valse verklaringen afleggen over hun nationaliteit."

***Update: De gemeente meldt via Twitter dat het niet om 8 dagen, maar toch 9 dagen gaat. De Lansingerland-bonus.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier