[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Opvang asielzoekers gaat voorlopig niet door

donderdag 26 november 2015 - Updated 19:10*** Staan er al van die mooie wooneenheden klaar voor asielzoekers, vindt COA het opeens niet meer nodig. Nieuw raadsvoorstel volgt in januari.

Gemeenteraadsleden en insprekers zijn gebeld met de mededeling dat het raadsvoorstel voor de opvang van 60 asielzoekers is ingetrokken.

Dan toch nog een nadere toelichting: ik was voorstander van het raadsvoorstel voor vanavond. Deze inhoudelijke opvatting heb ik alleen afgelopen week gedeeld met lezers van dit blog via de onregelmatige nieuwsbrief. Wie tegen het heilloos en onmenselijke rondbussen van asielzoekers is, kan niet anders dan concluderen dat het langduriger huisvesten onontkoombaar is. Dan kun je heel veel vinden van de vorm, de locatie, de procedure, dat de helft (of meer) hier helemaal niet zou moeten zijn want geen vluchteling, dat de grenzen dicht zouden moeten, dat rond de asielproblematiek allemaal zakkenvullers zitten te graaien over de rug van die mensen, dat het gemeentebestuur van Lansingerland zich eens druk moet maken over de eigen inwoners: kan allemaal best zo zijn. Uiteindelijk wordt de vraag gesteld aan ieder van ons, en dan vond ik het raadsvoorstel uiterst redelijk.

Het raadsvoorstel is dus van de agenda afgevoerd. Wie het wil lezen, zie hier.

Er staat nog niets over op de site van de gemeente. Wat gaat er rond hierover?

COA zou 60 asielzoekers te weinig vinden. Wat dus in tegenspraak is met dat elke gemeente er minstens 20 zou moeten opnemen. En dat gemeenten een verhouding hanteren van 1 op 1000.

Andere bronnen schrijven:

"Onze noodopvang is o.a. te klein. Samenvoeging met andere gemeenten is dan beter."

"Rijksoverheid wil beter sturen op dat de definitieve plaatsingsopgave van vergunninghouders door de gemeente beter wordt nageleefd."

"Er komt misschien een beloning voor surplus aan geplaatste definitieve vergunninghouders."

"Morgen, voor aanvang ministerraad, vergadert een kabinetsdelegatie met VNG en IPO over de diverse aspecten van opvang en vooral huisvesting (van statushouders). Hoewel de huisvesting statushouders en de evaluatie van de 72u opvang centraal staan, zou het me niet verbazen als het kabinet over de langere noodopvang ook met wat aangescherpt beleid komt. Zeker naar provincies, als Zuid-Holland, waar de CdK het niet wil opleggen."

Kortom, er komt mogelijk een grotere opvang met meerdere gemeenten samen. Waar die komt is dan cruciaal. Verder zijn we benieuwd naar de tijdelijke woningen voor statushouders. Of zijn dat die units die al op het gemeenteterrein in Bergschenhoek staan? Dat er veel graaigeld gaat komen, is niet goed voor de democratische kwaliteit in Lansingerland (zeg ik dat niet mooi?)

Hoe nu verder?

"Een definitief voorstel met financiŽle onderbouwing kan niet meer in december. De stukken zijn ook al geplaatst en de financiŽle paragraaf moet nog worden uitgewerkt. Dus er volgt een nieuw voorstel in januari."

***Update 15:30: We moeten het hebben van inkomende berichten, er is nog geen communiquť uitgegaan van gemeentewege. Bericht:

"Ik zie dat je in de intro van je artikel meldt dat de besluitvorming die vanavond zou plaatsvinden nu verschuift naar januari. Volgens mij is dat niet correct. Dat van vanavond gaat over asielzoekers waar het COA wat mee moet. Wat in januari waarschijnlijk op de agenda komt zijn de statushouders die we moeten opvangen. Daarover is geen discussie mogelijk, afgezien dan van de huisvesting."

Er is dan dus voorlopig geen voorstel over noodopvang, maar wel over de statushouders. Benieuwd of dat ten koste gaat van onze eigen woningzoekenden en wie de kosten draagt.

Wordt vervolgd!

***Update 19:10: De brief van de gemeente is binnen met een soort uitleg. Het komt erop neer dat de gemeente mensen bang zat te maken om niets. COA wil helemaal niet kleinere opvang dan 100 asielzoekers. Uit NRC van vandaag blijkt dat PvdA-burgemeester Noten van Dalfsen verbijsterd is dat COA ook 150 asielzoekers afwees.

Gemeente gaat dus vol inzetten op de huisvesting van statushouders. Ik kreeg bericht dat er ruimte zou zijn in Lansingerland voor statushouders. Dat zou te zien zijn in de presentatie van afgelopen dinsdag. Ik zie dat zelf er niet in terug. De wachtlijst is minstens 3 jaar en statushouders krijgen voorrang op onze eigen mensen. Dat lijkt mij een probleem.

Het lijkt mij geen bezwaar als mensen uit een buitenland denken "hee, ik wil in Lansingerland wonen" en dan mee aansluiten in de rij en integreren in de Nederlandse samenleving. En niet gebruik willen maken van allerlei uitzonderingen op basis van je eventueel met Nederlandse normen strijdige geloof. Vandaag werd bekend dat je als je per se je hoofddoek om wil houden, je dat op je eigen bank mag doen. De werkgever mag je ontslaan.

Het lijkt mij problematisch als mensen uit een ver buitenland extra eisen gaan stellen zoals voorrang op de woningmarkt. Gezien de enorme aantallen vrijwilligers in de Sterrenhal, die met het publiceren van de huis-aan-huisbladen groeiden van 40 naar 100 naar 150 naar meer dan 300 zijn er vast heel veel vrijwilligers die een eenmaal verkregen huurwoning graag doneren aan een asielzoeker. Tof! Zo doe je echt wat voor een ander. En dan willen we niet op Twitter bij monde van de gemeente lezen dat in het echt geronseld moest worden om de schema's te vullen. Wees een koning, doneer je woning!

Ander goed nieuws van vandaag, dat de integratie en acceptatie van nieuwkomers gemakkelijker maakt voor iedereen, is dat uitgeprocedeerden moeten meewerken aan hun uitzetting.

En nieuwkomers die wel mogen blijven moeten een contract tekenen dat ze zich aan de Nederlandse normen en waarden houden. Anders is het toedeledokie.

Wordt vast vervolgd als de nieuwe collegevoorstellen worden gepubliceerd.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Brief aan raad betr. noodopvang asielzoekers (744 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier