[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Boekje open

vrijdag 6 oktober 2006 - Na in mei een presentatie te hebben gehouden over mijn publicatiereeks, en een filmpje te hebben gemaakt, is de vraag: en nu. Deel 3 en 4 zijn zo ver af als nodig was voor de samenvatting. Het antwoord: deel 3 gaat nu over de begroting 2006. Nu er zo'n politieke aardverschuiving is geweest is de Begroting 2007 misschien wel heel interessant. Bovendien heeft mijn partij, de VVD, het ook in haar laatste verkiezingsprogramma weer over de kosten van deelgemeenten. Waarom niet alle delen bundelen in een boek?

Er is best weinig literatuur over deelgemeenten. Daar kan ik aan bijdragen, en een boek is (als consolidatie) weer even leuker dan een website. Om het boek lezenswaardig te maken moet er natuurlijk meer in dan alleen mijn meningen. Het onderzoek "stemvoordedeelgemeente.nl" is best aardig, maar wat meer pikants kan ook.

Nadat ik in 2000 voorzitter was geweest van de commissie Onderzoek Rekening van de deelraad maakten ambtenaren van de deelgemeente mij er omzichtig op attent dat er een discrepantie zat in het declaratiegedrag tussen de toenmalige dagelijks bestuurders. Ik heb daar toen niets mee gedaan, omdat het om een incidentele waarneming ging (wat mij betreft, niet wat de ambtenaren zeiden), en het politiek klimaat zů slecht was dat het functioneren van de deelgemeente er al onder te lijden had. Na 2000 heb ik diverse functies in de deelgemeente gehad, die het mij (vrijwel) onmogelijk maken om te bevestigen of ontkennen dat ik meer signalen over declaratiegedrag heb gehad. Ook is in de loop der tijd het systeem van declareren veranderd.

Deze bonnetjeskwestie heb ik altijd wat met me mee gedragen, maar juist de uitspraken van ex-deelraadsvoorzitter Van Winsen in de Maasstad maakten wat los. Zij vond dat het okay was om een informatiepagina (voor gewone mensen ŗ raison 750 Euro) van de deelgemeente te kapen voor wat geklaag over verloren verkiezingen en coalitieonderhandelingen, omdat ze geen receptie hoefde voor haar afscheid. Terwijl ze in haar bestuurstermijn al mocht profiteren van een maandelijkse (!) salarisverhoging van 2.000 Euro (!) bruto.

Hoe ver gaat dat nou, dat bestuurders zichzelf dingen toebedelen?

Wat ik wil doen is alle declaraties plus overige substantiŽle financiŽle overdrachten (lonen) aan leden van het Dagelijks Bestuur in kaart brengen van 2000-2006. Deze advertentie valt daaronder. Recepties voor andere bestuurders dan Van Winsen ook. Vervolgens wil ik de uitgaven groeperen en toebedelen aan geanonimiseerde aanduidingen van de Dagelijks Bestuurders. Dat waren er 6, dus A t/m F. Mocht bijvoorbeeld bestuurder D overmatig declareren, dan constateer ik dat, en is het aan bijvoorbeeld de deelraad om er een naam aan te hangen en er verder gevolg aan te geven. Ik denk een goede manier te hebben om dit onderzoek snel te doen, zonder fotokopieŽn.

NB: ik wil op geen enkele manier suggereren dat er fraude is gepleegd door wie dan ook, of dat bestuurders zich overmatig verrijken (behalve het gebleken geval van het artikel in De Postiljon). Ik ben voorstander van de deelgemeenten, en heb de kosten al eerder berekend op 3,48 per inwoner per maand. Dat vind ik zeer schappelijk voor deze handige bestuurslaag. Ik wil alleen naar aanleiding van krantenartikelen de beweringen van ambtenaren natrekken op zo laagpolige wijze als mogelijk.

De uitkomsten van het onderzoek staan in het te verschijnen boek.

De opbrengsten van het boek komen ten goede aan de fondsenwerving voor het EerlijkWonen project. Gebleken is dat dit project alleen kans van slagen heeft bij de zo groot mogelijke beschikbaarheid van ongebonden geld. Geld dus, dat zo lang als nodig in de woningen kan blijven zitten, zonder terug uit te hoeven worden gekeerd aan financiers (of rentes of dividenden).

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Brief aan de deelgemeente over het onderzoek (49 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over "Fraude van Van Winsen"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier