[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Onderwijsinspectie: vraagtekens bij massage op scholen

zaterdag 14 november 2009 - Het artikel uit Skepter van mei dit jaar over onderlinge kindmassage is nu vrij beschikbaar via de site van de Stichting Skepsis. En de onderwijsinspectie gaat de inspecteurs nader informeren.

Waar ging het ook alweer om? Er zijn scholen die onderlinge kindmassage invoeren. Kinderen moeten elkaar dan over de rug masseren. Op sommige scholen doen leerkrachten mee, op andere scholen is het iets tussen de kinderen onderling. Er zijn scholen waar ouders het mogen verbieden, er zijn scholen waar kinderen niet mee hoeven doen (maar is het de bedoeling dat ze wél mee gaan doen, wat dan altijd ook het geval is) en er zijn scholen waar het niet-meedoen niet aan de orde komt.

Ik heb onderzoek gedaan naar de beweringen, en toen bleek het vooral uit het paramedische en alternatieve circuit te komen. Mensen voeren titels die niet bestaan, of discutabel zijn. In het circuit lopen mensen rond die zelfs claimen officieel erkende opleidingen te hebben, want bij onderzoek niet waar is.

De methode zou helpen tegen pesten, maar je kunt ook beredeneren dat het juist pesten bevordert. Kinderen leren in ieder geval om onder druk aan zich te laten zitten, en ze leren dat anderen onder druk aan zich laten zitten. "Nee" is niet "nee" en moet "ja" worden. Gelukkig zijn er positieve uitzonderingen, want op mijn school heb ik het voor mijn kinderen goed kunnen regelen. En dat is belangrijk, want zo is de methode er voor de ouders die erin geloven, en wie er niet in gelooft hoeft zich geen zorgen te maken.

Scholen komen er bijvoorbeeld aan via de website "Onderwijsmaakjesamen.nl". Die site kreeg jaren geleden een prijs als onafhankelijke informatiesite. Maar inmiddels is het bedrijf eigenaar van de meest verkochte methode van kindmassage, en promoot die via de site.

De Onderwijsinspectie laat per e-mail weten: "De inspecteurs zijn geïnformeerd over het verschijnsel 'onderlinge kindmassage' met de bedoeling dat zij schooldirecteuren erop kunnen wijzen dat er nogal wat vraagtekens zijn bij de effectiviteit van deze methode, dat de begeleiding/uitvoering zeer nauw luistert en dat men zich kan afvragen of het wel verstandig is deze methode überhaupt te gebruiken. Aangezien de inspectie niet gerechtigd is lesmethodes aan te bevelen of af te keuren is dat zo ver als wij kunnen gaan. Overigens vraagt de inspectie altijd informatie op over methodes die in gebruik zijn, ten behoeve van de voorbereiding van het toezicht. De inspecteur kan dus weten van het gebruik van deze specifieke methode.
Daarnaast kan de informatie over het bestaan en de kanttekeningen bij onderlinge kindmassage van pas komen als de inspecteur klachten van ouders krijgt."

Dossier

Klik hier om de link te volgen Artikel in Skepter, "Verplichte knuffelhormonen", mei 2009

Adobe Reader nodig English version of my article in Skepter: "Mandatory cuddle hormones", May 2009

Klik hier om de link te volgen Résumé de l'article sur "Massages réciproques dans des écoles primaires des Pays-Bas" en français, le 9 novembre 2009

Klik hier om de link te volgen Kritisch artikel in ons huis-aan-huisblad De Heraut, juli 2009

Adobe Reader nodig Pretentieuze vlag, dubieuze lading – onderzoeksaantekeningen op een rijtje, aanvullingen bij het artikel in Skepter, juli 2009

Klik hier om de link te volgen Rotterdamse basisschoolleerlingen proefkonijnen, 10 maart 2012 (n.a.v. wedstrijd Rotterdams Stadsinitiatief)

Adobe Reader nodig 'Kind masseren is onzin', artikel in AD/Rotterdams Dagblad, 10 maart 2012

En hieronder een overzicht van scholen waarvan ik knipsels vond, of kreeg toegestuurd, over kindmassage. Er zijn ook scholen die er weer mee stoppen, bijv. omdat de kerndoelen op sociaal-emotionele ontwikkeling onvoldoende worden bereikt. Als een school onterecht op de lijst staat, of als de lijst onvolledig is, laat het even weten. Als scholen stoppen staat dat natuurlijk niet in de krant, waardoor een vertekend beeld ontstaat.

Het dossier is terug te volgen via de link "Eerder artikel over dit onderwerp". Daar staat ook hoe het op mijn school nu precies is geregeld. Een voorbeeld voor andere scholen, voor zover ze zich inlaten met deze alternatieve methode, natuurlijk.

Update 14-3-2012: Vergelijkend artikel n.a.v. Rotterdamse wedstrijd "Stadsinitiatief" toegevoegd

Categorie: NatioEuro

Adobe Reader nodig Bijlage: Overzicht scholen met onderlinge kindmassage, november 2009 (meldt updates aub) (20 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier