[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Curatele Telex: Jaarrekening officieel in de problemen *** Schuld Lansingerland eind 2010 boven EMU-norm

dinsdag 29 mei 2012 - Aanstaande donderdag zou de Jaarrekening 2011 worden goedgekeurd, maar dat wordt afgeblazen *** Eind 2010 had Lansingerland een hogere bruto schuld als aandeel van de inkomsten dan de Europese norm

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

29/5 De Jaarrekening 2011 was niet best, zo bleek al. Brieven van het college aan de gemeenteraad lieten doorschemeren dat de accountant er ook niet blij mee was. Inmiddels is bekend dat de goedkeuring in de gemeenteraad van komende donderdag helemaal is afgeblazen. Er komt een nieuwe review vanwege de slechte resultaten. Kunnen ze gelijk misschien kijken naar de beroerde wijze van verantwoorden.

Ik zou zeggen: kijk nog eens naar de garantstelling voor de woningbouwcorporatie (lening van 222 miljoen, wat meer is dan de 2x100 miljoen die gemeente en Rijk garant staan), de truuk met Wilderszijde, de plotseling met 25% gestegen risico's, en in verband daarmee Bleizo.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

29/5 De VNG presenteert vandaag een lijst van gemeenten en hun schulden eind 2010. Schulden van gemeenten tellen mee in het bepalen van de Nederlandse schuld in de Europese Monetaire Unie. De VNG heeft een kengetal berekend, dat tamelijk riant is: bij welke gemeenten is de bruto schuld ten opzichte van de inkomsten hoger dan 130%? 41 Gemeenten scoren, waaronder natuurlijk Lansingerland. Leusden scoort het beste met 4%. Bernisse het slechtst met 252%. Lansingerland staat landelijk op de 12e plaats...

***Update 30/5: een lezer merkt op dat onze gemeentesecretaris tot 2010 fractievoorzitter van de PvdA in Bernisse was. Bij zijn vertrek ontving hij de eremedaille van die gemeente. Is er coïncidentie met de slechte prestaties van Lansingerland, vraagt de bloglezer zich af?

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

17/2 De PvdA vertelt in de beste wekelijkse nieuwsbrief over Lansingerlandse politiek (en de enige) over de bijdrage aan het televisieprogramma De Slag om Nederland. Afgelopen maandag waren opnames van Gerard Bovens, onze burgemeester en mijzelf.


Foto embedded uit de site van PvdA Lansingerland

Zo te lezen werden ze als vertegenwoordiger van de coalitie wat in de mangel genomen. Straf voor de (veel) mildere politieke stijl sinds de toetreding tot het college? Rechtvaardigheid voor deelname aan eerdere colleges die verkeerde besluiten namen? Lik op stuk voor de bewering in de eerdere nieuwsbrief: "De drie kleine gemeenten waaruit Lansingerland in 2007 ontstaan is, hebben in het verleden nooit voor groei gekozen." Wat niet waar bleek, en bekend is bij het team van De Slag om Nederland?

Enfin, ik hoop dat de PvdA ook kans heeft gekregen om de eigen ideeën over oplossingen te ventileren. Dat er niet alleen zuur is, maar ook zoet. En het gáát om oplossingen.

Onze burgemeester schijnt heel verguld te zijn met het podium dat hij kreeg. Hij zou het team van De Slag om Nederland zelfs hebben bewogen om leden van de Tweede Kamer aan te spreken op de stichting van een Grondbank. Een idee dat voor het eerst terug te vinden is in deze nieuwsbrief van de PvdA. Saillant detail: de bedoeling volgens de burgemeester is dat het Rijk via de Grondbank de Lansingerlandse speculatie-gronden opkoopt tegen de Lansingerlandse fantasie-boekwaarde. Ja, ja, als het Rijk zo gek zou zijn! We mogen er toch op rekenen dat het tegen reële taxatiewaarde zal zijn, of is de burgemeester dan opeens geen voorstander meer?

Met bovenstaande tekst hoop ik te voldoen aan de verwachtingen van onze PvdA, die mij Tijl Uilenspiegel noemt. En inderdaad heb ik vroeger veel verhalen over Tijl met genoegen gelezen. Even in Wikipedia nageslagen wat de maatschappelijke relevantie van Tijl is. Onder het kopje "Het liberalisme van Tijl Uilenspiegel": "een vrijzinnige, vrijgevochten levensvisie, [...] met een drang naar waarheid en eerlijkheid. En [...] een sociaal-bewogen figuur, bezeten door een drang naar zelfbeschikking in een brede humanistische instelling."

Daar doe ik het voor! Met een buiging naar de sociaal-democratische afzender.

***Update 9 maart: De PvdA twittert dat de uitzending is vervroegd naar 19 maart.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

27/1 De PvdA heeft een verslag online gezet van de bijeenkomst afgelopen maandag over de woningmarkt. Grote projectontwikkelaars slagen niet waar het corporaties wel lukt om te bouwen voor klanten. Bedreigingen worden genoemd vanaf 2013, en extra door het Pact op Zuid. Waardoor feitelijk de inwoners van Lansingerland de prijs betalen voor woningbeleid in Rotterdam Zuid.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

16/1 Trouw heeft vandaag weer een artikel over de bouwgrondproblemen.

Of Lansingerland bij de 64 gemeenten hoort die in de problemen komen weten we nog niet. Wel de kwalificatie van Gerber van Nijendaal van de Raad voor Financiële Verhoudingen (Rfv), die het kabinet en het parlement adviseert.

"De waarde van hun bouwgrond verdampt door de aanhoudende crisis. Dat is niet alleen te wijten aan de crisis, maar ook aan grote ambities."

Trouw: "De tegenvallers voor individuele gemeenten belopen soms minstens vele tientallen miljoenen euro. Maar nog steeds zijn lokale besturen te optimistisch over wat hun grond oplevert.

"Ze kijken weg", constateert Van Nijendaal. Doordat de vooruitzichten voor de woningmarkt ongunstig blijven, meent hij dat verwachte winsten verder afkalven."


Problemen zijn er vooral bij de "kleinere gemeenten die ook op andere terreinen zwakker staan". En er is een gevaar voor groeigemeenten, "Ze kunnen worden ingehaald door ontwikkelingen in hun regio die zorgen voor een aantrekkelijker alternatief voor woningzoekenden en bedrijven."

Volgens een brief van B&W is de Provincie Zuid Holland akkoord gegaan met de Münchhausentruuk waarbij werd uitgegaan van 5% waardestijging van de gronden aan Wilderszijde. Of de accountant van de gemeente ook akkoord gaat horen we pas bij de behandeling van de Jaarrekening 2011. De taxateur is het eens met de prijsstelling van de gemeente voor januari 2011. Dat zit hem erin dat de bouwclaims de prijs drukken. Of de voor de truuk noodzakelijke waardestijging realistisch is zullen we nog wel horen.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

10/1 Gisteravond was in Nieuwsuur een item over de financiële problemen van gemeenten door mislukte grondspeculaties. Gemeenten als Apeldoorn en Beuningen vertelden over hun situatie.

Daar blijft het voorlopig bij. De research-redacteur van Nieuwsuur (zeg dat 10x achter elkaar) zegt: "Ik heb alleen de conclusies van het rapport gezien, en niet het hele achterliggende onderzoek. Ik weet dus ook niet of er concrete namen van gemeenten zijn genoemd."

De Gemeente Lansingerland is minder open dan Apeldoorn of Beuningen. Dat is trouwens geen nieuws. De reactie: "Het is bekend dat de grondexploitatie zwaar drukt op de begroting van gemeente Lansingerland. In de afgelopen jaren heeft de gemeente op deze post tientallen miljoenen moeten afwaarderen. Het rapport Vakberaad Gemeentefinanciën is nog niet vrij gegeven. Het is voor de wethouder nog niet mogelijk om inhoudelijk op het rapport te reageren."

Het rapport is gebaseerd op de begrotingen van 2010. Toen was Lansingerland één van de vier casusgemeenten in een rapport van Deloitte over de problemen met mislukte grondspeculatie. Het ligt voor de hand dat Lansingerland een van de 64 gemeenten is die volgens het rapport in de gevarenzone terecht komt. Of dat vertrouwelijk moet blijven is dus zeer discutabel. Maar wie weet staat er nog meer in het rapport. In Lansingerland is altijd heel handig dat interessante stukken geheim worden gehouden, zodat je weet wat je moet vragen.

De Telegraaf weet in ieder geval wel dat Apeldoorn in het rapport staat. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil ook niet verder reageren naar de krant.

Reactie 17:35: De gemeente stelt er prijs op toe te voegen "dat de gemeente Lansingerland het rapport niet in haar bezit heeft en ook de inhoud van het rapport niet kent. Vanmiddag werd het rapport van het Vakberaad Gemeentefinanciën nog niet vrij gegeven aan de gemeente Lansingerland."

Zo zie je maar, blijkbaar is de gemeente niet alleen onderwerp van hobby-bloggers, maar kan zelfs worden besproken in rapporten die landelijke actualiteitenrubrieken halen, zonder te weten wat erin staat. En als ze erom vraagt, dan krijg ze het niet.

Update 12/1: Op de site van de VNG staat een reactie en een interview met Kees Jan de Vet, lid van de directieraad van de VNG, voor BNR Nieuwsradio.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

8/9 De Heraut brengt een inzichtelijk artikel over het rapport van de Rekenkamer Lansingerland (in 2007 ingesteld door de gemeente zelf). De titel van het rapport (met een lelijke spelvaut in de weblink) zegt genoeg: de gemeente is "scheidsrechter, noch dirigent".

De Heraut zet de problemen op een rijtje:

* De gemeente heeft de doelen van het sport- en cultuurbeleid onvoldoende vastgelegd en de uitvoeringsregels onvoldoende specifiek gemaakt

* Daardoor is het niet duidelijk met welk doel de gemeente de financiële middelen inzet

* Aan de ene kant heeft het college heeft onvoldoende zicht op de noodzaak om verenigingen financieel te ondersteunen

* Aan de andere kant weet het niet of het eigenlijk wel nodig is om verenigingen financieel te steunen om gemeentelijke doelen te bereiken

* Voor cultuursubsidies is onduidelijk in welke gevallen de gemeente wel of geen subsidie geeft en waarop de hoogte van de subsidie is gebaseerd.

Opvallend is dat de Rekenkamer aangeeft dat "het college doelen onvoldoende vastgelegd en uitvoeringsregels onvoldoende gespecificeerd" (par. 2-1). Bij mijn weten is juist de raad verantwoordelijk voor die kaders.

Wat mij verder opvalt is dat precies dit het onderwerp was waarmee ik in 2000 zelf deelgemeentelijk wethouder werd. Pas toen ik weer raadslid en commissievoorzitter werd kon ik er goed mee aan de slag. Eerst de problemen inventariseren, daarna kijken wat je daaraan wil doen, en dan de begroting erop aanpassen. Samen met de hele raad. Vanzelfsprekend blijft er het nodige kaf onder het koren, maar het eindresultaat was veel beter dan wat er was. En er was geen tegenwerking van welke politieke partij dan ook in het proces.

Zo te lezen wat het CDA aan kritiek geeft is er in Lansingerland geen mogelijkheid voor zulke goede samenwerking. Dan kun je een herstructurering van je beleid ook op je buik schrijven. Het CDA krijgt in het rapport zelfs steun van de Rekenkamer voor het willekeurig snijden in de subsidiepotten. Wat nu aan de hand is.

Al met al is het treurig dat een gemeente nog 10 jaar achterloopt op deelgemeenten. Wat een verspilling, wat een rechtsongelijkheid, en wat een zonde om de inspanningen van velen in de maatschappij niet goed te kunnen ondersteunen, waar hobby's zonder maatschappelijk nut er met de poet vandoor kunnen gaan. En dat voor een gemeente met zo'n slechte financiële positie.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

02/09 Leo Verhoef schrijft in zijn cv over zichzelf: "Vanaf 1995 was hij regelmatig werkzaam als interimmanager bij overheids- en gezondheidszorgorganisaties en andere non-profitorganisaties. Totdat "men" erachter kwam waar Leo Verhoef mee bezig was; voortaan was hij als klokkenluider overal persona non grata."

Niettemin heeft hij goede papieren, goede referenties, en goede argumenten. Hij maakt eenvoudig een sommetje over de staat van het eigen vermogen van eind 2009 en eind 2010. Wat blijkt: "De rekening van baten en lasten over 2010 sluit met een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 4,3 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 12,1 miljoen. Er wordt dus € 16,4 miljoen verzwegen." En er klopt nog meer niet.

Lees zijn betoog hier.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

25/8 De PvdA twittert vandaag over een ranglijst van de schuldpositie van gemeenten. Opgesteld door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Over 2009 kwam Lansingerland op plaats 433, met een schuld van 5.209 Euro per inwoner. Alleen Middelburg (434), Hengelo (Ov, 435), Reeuwijk (436), Ten Boer (437), Hendrik-Ido-Ambacht (438), Borne (439), Gemert-Bakel (440), Bernisse (441) scoorden slechter.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

4/5 De Gemeente Lansingerland laat in een persbericht weten dat er uiteindelijk 4,2 miljoen Euro positief resultaat is.

Naar verluidt is dat inclusief de 1,6 miljoen Euro "gevonden" dubbel geboekt geld. Dat zal dan wel zo'n "incidentele meevaller" "binnen de reguliere exploitatie" zijn. Er is onlangs al 4 ton uitgegeven aan de dorpsstraat Bleiswijk.

Van de 4,2 miljoen is verder 1,9 miljoen van "een aantal incidentele budgetten" die eigenlijk in 2010 hadden moeten worden opgemaakt. "Door verschillende oorzaken" lopen de activiteiten door in 2011, of zijn ze pas dit jaar gestart. Klinkt niet echt doeltreffend. De gemeenteraad stelt die budgetten, neem ik aan, vast om problemen op te lossen in 2010. Voordeel is dat de gemeente minder hoefde te lenen, dus er wat geld op overhield. Maar dat voordeel zijn ze in 2011 weer kwijt, want ooit moeten die budgetten toch worden ingezet.

De redenering in het persbericht is er erg op gericht de gemeenteraad te waarschuwen dat er maar heel weinig geld vrij beschikbaar is.

Hoeveel?

Van de 1,9 miljoen is niets vrij. Van de 2,8 miljoen incidentele meevallers binnen de reguliere exploitatie is 2,4 miljoen over. Er wordt een reserve van 2,3 miljoen gevormd voor onderwijshuisvesting. Resteert ongeveer 1 ton. Door afrondingsverschillen kan dat ook 0 wezen...

Zo doe je dat, als college. Heeft de raad het nakijken? We gaan het volgen!

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

28/4 Er zijn geruchten dat in de Jaarrekening 2010 van de gemeente Lansingerland 6 miljoen Euro overschot is te lezen. Als dat zo is, is dat op zich heel goed.

We zijn Nederlanders, dus toch even zuurpruimen.

* Als een financiële situatie van organisaties zo lastig te beoordelen is, dan is dat bijna net zo slecht als wanneer er continue geld weg is. Eind 2010 was de Begroting 2011 niet sluitend te krijgen, een paar maanden later was dat opgelost, en onlangs werd er 1,6 miljoen "gevonden" in dubbele boekingen, en nu is er opeens 6 miljoen overschot? Ik zou niet zo maar concluderen dat "dus" de financiële situatie in november 2011 ook juichend zal zijn.

* Met een exploitatie van 150 miljoen is 6 miljoen toch maar 4%. Aangenomen dat de financiële medewerkers elke euro uit de boekhouding hebben geperst, om het saldo zo voordelig mogelijk te laten uitkomen, blijft het marginaal. Elke boekhouder kan de exploitatie wel 4% draaien, denk ik zo maar.

* Bij KRO Brandpunt zei burgemeester van Vliet dat de laatste jaren 43 miljoen is verloren (op 3:40 van de uitzending). Een "winst" van 6 miljoen is maar 14% daarvan.

Evengoed een lichtpuntje in deze donkere dagen, en hoe dan ook een felicitatie waard. Nu wachten op de officiële bekendmaking.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

22/4 De uitzending van Brandpunt afgelopen zondag over de grondprijzen is nog te zien op de site van de KRO. Let vooral op dat mijn aanwezigheid in de reportage tamelijk overbodig is. Alles wordt al veel beter gezegd door de andere geïnterviewden. De betiteling "WikiLeaks van Lansingerland" is van Mark van Blankenstein van RTV Lansingerland en de uitspraak "luis in de pels van de lokale politiek" is voor rekening van interviewer Aart Zeeman. Ik ben iemand met een blog, zoals er duizenden zijn. Vooral om te lachen met lokale politiek: "Moet je kijken wat ze nu weer doen". Zonder nader doel of agenda.

De PvdA herhaalt in de wekelijkse nieuwsbrief hun oplossing om uit de gemeentelijke crisis te komen: een Nationale Grondbank.

De PvdA: "Toevalligerwijs was er afgelopen dinsdag een presentatie over de koersbepaling van ons eigen grondbedrijf. Hoe kunnen we uit onze financiele ellende komen? Wat opviel tijdens deze presentatie was dat het idee om een Nationale Grondbank op te richten door ons college nog niet actief is opgepikt. Wij weten dat tenminste twee van onze college leden dit een goed plan vinden dus wij begrijpen niet waarom de Grondbank niet door Lansingerland op de nationale politieke agenda is geplaatst. Verder blijkt dat de behoefte aan betaalbare starterswoningen nog steeds heel groot is. Net als trouwens aan woningen voor mensen met een inkomen even boven modaal. De hoge grondprijzen zitten in de weg maar toch. Wat ook blijkt is dat het college terecht van plan is om de grondexploitatie van Wilderszijde tijdelijk uit de boekhouding te nemen in afwachting van betere tijden. Dat levert geld op. De nieuwbouw zal voorlopig geconcentreerd zijn op de snel af te bouwen wijken Meerpolder, Westpolder, De Tuinen en Parkzoom."

De grondexploitatie van Wilderszijde tijdelijk uit de boekhouding nemen? Wat betekent dat?

Naar verluidt is het een technische/financiële oplossing waarmee de druk (bijv. vanuit accountant) iets van de ketel gaat. Het is geen oplossing voor de langere termijn, maar zou kunnen bijdragen aan het doorkomen van de "winter". Vorig jaar zou het al ter sprake zijn geweest, maar niet opportuun geacht met de uitgangspunten waarmee toen werd gerekend.

Blijft dat ik benieuwd ben naar die technische invulling. Zal wel duidelijk worden.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

13/4 Volgens de PvdA op Twitter: "KRO Brandpunt maakt tbv as zondag reportage over Vinex grondbedrijven in de knel met Lansingerland als voorbeeld. Net redactie geïnformeerd." De site van Brandpunt is nog leeg voor komende zondag, maar dat kan natuurlijk elk moment veranderen.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

13/3 De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de niet-starters die blijkbaar waren vergeten door het college. Naar aanleiding van de berichten in de media, en de rechtsgang van de gedupeerden.

"Durf te vragen" is blijkbaar niet het motto van de VVD. De fractievoorzitter twitterde dat het stellen van detailvragen bijdraagt aan het tekort aan ambtelijke capaciteit. Aan de PvdA: "het zou je sieren ze daar ook de gelegenheid toe te geven. Ipv extra te belasten met detail vragen en daarna te klagen dat er te weinig ambtenaren zijn en de werkdruk te hoog is." in tweet (1) en tweet (2). De VVD verzoekt na lezing van deze post de context te vermelden: "de tweets die je publiceerde hadden namelijk geen doen met caleido maar met de manier waarop de pvda zich in de raad opsteld." (sic)

Natuurlijk is er bij onze gemeente al heel veel openheid. Ontzettend veel is te vinden op de gemeentelijke website, en dat is heel goed. Zeker nu de kwaliteit van het beleid hapert. Een andere gemeente zou bij mindere kwaliteit ook liever niet in de keuken laten kijken. Aangezien de ambtelijke organisatie keer op keer haar bestuurders in verlegenheid brengt, en de inwoners in situaties die risicovol zijn.

De VVD geeft overigens toe "wel mag van de huidige ambtenaren meer politieke sensitiviteit verwacht worden ook richting het college en raad".

In dat kader is censuur extra opvallend. De gemeente publiceert de onderwerpen van de overleggen van het college van Burgemeester en Wethouders. De inhoud van die overleggen is geheim. Dat is gebruikelijk. Er schijnt uit de onderwerpen van de vergadering van 11 januari 2011 begrepen te kunnen worden dat een wethouder van Lansingerland ook andere belangen heeft. En juist die agenda is, naar verluidt, na constatering van de belangenverstrengeling van de gemeentelijke website gewist. Vroeger kregen raadsleden de informatie op papier, en was er geen gelegenheid tot intrekking. Nu kan achteraf zo'n gerucht niet worden ontzenuwd. Mogen raadsleden daar wel vragen over stellen? Of gaan de coalitiepartijen wijselijk zwijgen en oproepen niet te vragen?

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

11/3 TV Rijnmond heeft nu ook een videofragment toegevoegd aan het artikel over Caleido. De gemeente benadrukt dat de kopers het nu zelf moeten uitzoeken.

Vandaag was er wat gedoe op Twitter over de oorzaak van de problemen. PvdA wijt het aan het te laag aantal ambtenaren en de bezuinigingen. Leefbaar 3B twittert dat er toch 7 ambtenaren per 1.000 inwoners zijn. Ik heb toen de opmerking gemaakt dat ik heb gehoord over trammelant binnen de gemeentelijke organisatie die efficiënt werken frustreert. Brandhout vervangen is dan het goedkoopste. Dat gaf wat opgetrokken wenkbrauwen. Dus verduidelijkt: "Brandhout: ambtenaren die niet weten wat een hectare is, en wel risico's berekenen; ambtenaren die proces achterstevoren opzetten." Maar ook daar was men niet blij mee. Enfin, ik ga me verder niet bemoeien met de interne bedrijfsvoering van welke gemeentelijke club dan ook. Uiteindelijk is het college verantwoordelijk.

Wel even gekeken wat nu "normaal" is. De Personeelsmonitor (blz. 20) van de Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Gemeenten, heeft de cijfers. Gemiddeld zijn er bij gemeenten tussen 20.000 en 50.000 inwoners 7,4 fte aan ambtenaren. En bij gemeenten tussen 50.000 en 100.000 9,5 fte. Onze gemeente zit net boven 50.000. Je zou dus ergens in het midden moeten zitten, ergens rond 8,5. Met alle groeiambities misschien nog net wat daarboven, 8,7. Het is heel erg natte vingerwerk. Feit blijft dat je met ambtenaren die onderling problemen hebben, niet kunnen rekenen, en een proces niet behoorlijk kunnen opzetten hoe dan ook geen spekkoper bent. Dan kun je de leden van het college wisselen; het blijft "dit was brandhout, goedenavond".

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

11/3 De gemeente dacht er gisteravond vanaf te zijn: de problemen rond Caleido. Alle procedures zijn daar achterstevoren doorlopen. Eerst werden woningen verkocht, daarna pas de inspraak van een transportbedrijf in de omgeving, daarna de veiligheidsrisico's van de benzineleiding die vlak langs de huizen loopt, en daarna de vaststelling van het bestemmingsplan gisteravond.

Omdat een aantal gezinnen in de problemen kwam verzon de gemeente een compensatie die als "startersleningen" zijn te beschouwen. Kopers die geen starters op de woningmarkt zijn worden daarvan buitengesloten. Terwijl die eveneens in de problemen kwamen door de rare procedure. Verder wil men compensatie voor alle geleden schade. De kopersvereniging gaat naar de rechter.

D66 in de gemeenteraad wil een feitenonderzoek, maar dat werd afgewezen door de coalitiepartijen. Inclusief Leefbaar 3B, dat vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zo'n punt maakte tegen achterkamertjespolitiek te zijn. Als er een rechtszaak komt, dan volgt het feitenonderzoek vanzelf.

Het bijzondere aan het project is al dat gemeenten over het algemeen startersleningen verzinnen voor hun eigen minder draagkrachtige inwoners. Lansingerland is uniek omdat, naar verluidt, de meeste kopers van Caleido van buiten de gemeente komen, en dat die óók mee kunnen doen. Door die uitzonderingen hebben andere kopers zeker een punt als net zij worden uitgesloten.

Startersregelingen zijn verder vaak bedoeld ter ondersteuning van de makelaars in de eigen gemeente. Bij Caleido werd het meeste verkocht via een makelaar in Rotterdam Hillegersberg. Zo werd mij verteld.

Het project was vanaf het begin financieel zeer slecht onderbouwd. De grond kostte niet 20.000 Euro, maar 93.000 Euro per starterswoning. Er was voor de exploitatie uitgegaan van meer woningen dan in het plan passen.

Terwijl de gemeente Lansingerland al aanhikt tegen onder curatele stelling vanwege domme speculaties in het verleden, ging de gemeenteraad gisteren gewoon akkoord met dit boeltje.

Zie het bericht bij TV Rijnmond, incl. radioreportage.

Nu is het nog wachten op kopers die claimen dat de veiligheidsprocedures niet goed zijn doorlopen en een woning op een andere locatie eisen. Bij de gemeente weten ze bijvoorbeeld niet hoeveel een hectare is. 1.000 Vierkante meter in plaats van 10.000. Daardoor zit het door de gemeente berekende risico er een factor 10 naast. Als je de berekening opnieuw uitvoert dan hangt het erom of dit allemaal wel conform wettelijke veiligheidseisen is.

De PvdA refereert in het weekverslag van vandaag nogmaals aan hun eerdere motie "politieke verantwoording". Misschien nog een keer een herkansing? Het zou zo maar kunnen dat nu meer partijen er brood in zien.

Een tip: als je de kopers van Caleido een andere woning elders aanbiedt (staat genoeg te koop) en ze voor het verschil compenseert, dan hoef je het hele plan verder niet uit te voeren, het transportbedrijf niet te verplaatsen, en ben je verder van alles af. Ook van de veiligheidsrisico's.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

26/2 De bouw ligt dan misschien stil in delen van Lansingerland, er wordt op andere plaatsen zelfs in het holst van de nacht doorgewerkt. Bijgaande foto's zijn gemaakt bij Elysium op vrijdagavond 25 januari 22:30.



Foto 1

Foto 2


Gezien het tijdstip waarop deze grote kraanactiviteiten op die locatie plaatsvinden, wat moeten we daarvan denken?

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

25/2 In Lansingerland is een bouwproject voor mensen met een kleine beurs: Caleido. Starterswoningen voor een redelijk bedrag. Maar ja, er ligt een transportbedrijf naast, waar rekening mee moet worden gehouden. Ga je er te dicht naast bouwen, dan beperk je dat bedrijf in de bedrijfsvoering. In verband met de zone voor geluidhinder. En het bedrijf moet je de gelegenheid geven om bezwaren in te dienen. En zo lang moet je niet kopers dingen beloven.

Dat is in Lansingerland alleen theorie. In de praktijk hebben 60 huishoudens al leningen afgesloten, terwijl de inspraak van het transportbedrijf nog niet was afgerond (of vergeten). Daar was al in augustus 2010 van bekend dat die wat op te merken had over woningen zo dicht bij zijn bedrijf.

Zie ook de Heraut van vorige week. En de reportage van RTV Rijnmond.

In het weekverslag van de PvdA van vandaag: "Extra kosten voor alle 60 kopers van Caleido woningen die in totaal op kunnen lopen tot 4 ton, 20 kopers die naar hun nieuwe huis kunnen fluiten maar wel met grote schulden blijven zitten, veel jonge gezinnen met kinderen die door uitstel van de bouw en hogere lasten plotseling voor grote problemen komen te staan."

Logisch dat de partij een motie van "Politieke verantwoording" indiende. Overtuigd als de collegepartijen zijn van het eigen gelijk was dat meteen een "Motie van Wantrouwen". Het eigen politieke belang gaat altijd vóór het belang van de mensen met een kleine beurs en de getroffen ondernemer. Allemaal samen de handjes vast, en tegen die akelige motie stemmen.

Als het goed is wordt er zaterdag 26 februari een oplossing gevonden. Mocht dat niet zo zijn, PolitiekActief.Net weet meer van deze kwestie, en dan volgt publicatie daarvan.

VVD-raadslid, en kandidaat voor de Provincie Edith Bal, vindt dat er oplossingsgericht moet worden gewerkt. Klik hier voor meer daarover.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

21/1 De PvdA haalde vorige week een mooie term tevoorschijn uit zonniger jaren van het socialisme: het "groot kapitaal" dat "over de hoofden van de mensen in Lansingerland zijn zakken vult". Ik vind het heerlijk als partijen zich herkenbaar uitdrukken.

Deze week is de PvdA blij met een begrotingswijziging waaruit zou blijken dat de financiële problemen meevallen. Het financiële meerjarenbeeld 2011-2014 staat er voor wat betreft de inkomsten uit het gemeentefonds aanzienlijk beter voor dan in het collegevoorstel dat op 16 december 2010 in de Raad besproken werd. Er hoeft minder uit het weerstandvermogen, de algemene reserve die toch al onder druk staat, te worden bijgepast dan gedacht, om het gat dat de gemeenteraad in de begroting heeft laten vallen te dichten. Ik krijg er heel verschillende berichten over. Globaal zijn er twee meningen: de begroting had op 16 december moeten sluiten zonder greep in de algemene reserve. Dus, dan is de begroting niet technisch sluitend. Of, wel de algemene reserve gebruiken om hem formeel te laten sluiten, en dan een kerntakendiscussie met de bevolking houden. Die tweedeling snap ik.

Het vreemde is, en dat zal wel komen door mijn gebrek aan inzicht, dat voorstanders van de eerste mening opeens triomfantelijk mailen "zie je wel dat de begroting nu sluit". Jan Vester mailt op 12 januari: "Met het verschijnen van de decembercirculaire (nu op het RIS), blijkt dat er de komende jaren begrotingsoverschotten zullen zijn." Terwijl voorstanders van de tweede opvatting doen alsof de begroting eigenlijk technisch sluitend is, zonder greep in de stopfles met contanten voor noodgevallen.

De bezuinigingen die op 16 december door de coalitie waren voorgesteld waren eigenlijk overbodig, zo lijkt het.

Ik durf er bijna niet over te beginnen, maar heeft de recente personeelswisseling in het college nog wel een rationele grond?

De logica in de hoera-verhalen en triomfantelijke mails ben ik even kwijt, maar mag ik erop wijzen dat de kolommen voor 2012, 2013 en 2014 op grond van de onderzoeken door Deloitte en de Rekenkamer Lansingerland nogal heel erg zacht zijn? Gelukkig wijst de PvdA er ook op, en als die het doet, moet de rest van de raad misschien even nadenken nog?

Nog wat anders, blijkbaar ingegeven door de perikelen op 16 december is er een coalitieoverleg ingesteld. Ik heb daar ervaring mee, als een democratisch monstrum, zowel voor oppositie als coalitie als college. Het wordt heel snel tot een bestuurslaag die de rest vastklemt in een houdgreep. Beter informeel overleggen, of nog beter, sneller en flexibeler: heel goed weten hoe de andere fracties in de wedstrijd zitten. Dat voorkomt verrassingen.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

14/1 Marijke van der Meer van Leefbaar Zoetermeer twitterde mij over een GGD-rapport dat negatief is over Bleizo. Leefbaar Zoetermeer zou die brief niet hebben gekregen. Het staat wel op de website van Lansingerland. Vreemd genoeg àchter een brief van het Zoetermeers college.

Bij nadere bestudering blijkt het maar de halve brief te zijn. Raadsleden van Zoetermeer en Lansingerland kunnen nu hier de volledige brief komen ophalen.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

8/1 Op het verlanglijstje voor dit blog staat om een artikel te schrijven over Bleizo. "Bleizo is ambitieus en vol variatie. Centraal rond het transferpunt wordt een compacte, levendige kantorenlocatie ontwikkeld, gemengd met verblijfsaccommodatie, persoonlijke dienstverlening en kleinschalige retail. Vanuit hier ligt op loopafstand het dynamisch leisure-gebied - net ten noorden van de A12 - met grootschalige vrijetijdsvoorzieningen. In dit gebied is ook ruimte voor hoogwaardige bedrijven en kantoorfuncties.", staat in de folder. Zie ook de ronkende presentatie op het kanaal van RTV Lansingerland. Het is een prestigueus samenwerkingsproject van Zoetermeer en Lansingerland. Met ruimte voor een Factory Outlet Center ("FOC" in de stukken). Het project Bleizo kenmerkt zich door weinig openheid. Naar verluidt worden raadsleden regelmatig in een prettige ambiance bijgepraat, maar ontbreken goede stukken.

Bij de bijdragen uit de meelezers van dit blog over het vertrek van Wethouder Kampinga zat ook nieuws over Bleizo. Nog niet voldoende voor een eigen artikel, dus als "wordt vervolgd" op de Curatele Telex.

De Gemeente Zoetermeer, partner in Bleizo, beschrijft in de Programmabegroting Zoetermeer 2011-2014 dat het risico wel 50% is dat: "de financiering komt niet rond, de vervoerders geven geen bedieningsgarantie af en/of de programma ontwikkeling komt niet van de grond." (blz. 87)
Er wordt al een tijd flink geschoven in de fasering. Dat was al te lezen in het Raadsvoorstel d.d. 30 september.

Weliswaar werd op 8 september op aandringen van de raden van Zoetermeer en Lansingerland "ten aanzien van correctheid en realistische haalbaarheid" een Second Opinion Grex (=grondexploitatie) Bleizo besteld. Die rapportage landde op 21 december. Uit VVD en PvdA komen berichten dat ze die second opinion nog niet hebben gezien.

In één bijdrage van een correspondent stond dat de second opinion aanleiding gaf tot verder afboeken op de waarde van de grond. Maar een andere correspondent schreef dat het (vertrouwelijke) rapport "géén significant afwijkend beeld voor de grondexploitatie oplevert". Ik heb het stuk zelf (nog) niet, dus de oproep is nu om er heel kritisch naar te kijken. Wie het heeft, zet het ajb even door, zodat de meelezers hun oordeel kunnen geven.

Waar kun je zoal op letten? Zijn de verkoopprognoses realistisch? Eigenlijk was het de bedoeling dat de eerste trein al medio 2011 de eerste stop zou maken op het nieuwe station Bleizo. Maar het is onduidelijk welke voorwaarden de NS stelt aan het openen van een station bij Bleizo. Gaat het om 1.000, 2.000 of 3.000 opstappers per dag voor de eerste trein gaat stoppen? Dat is een kip-en-ei-verhaal voor de exploitatie van de diverse daar te vestigen functies. De NS liet in april 2010 weten nog geen zicht te hebben op het verwachte aantal reizigers. De eerste stop is nu niet voor 2014 te verwachten, en in het raadsvoorstel van 30 september 2010 staat dat "de ambitie is dat in 2015 de Vervoersknoop operationeel is."

En het niet-openen van een NS-station zal zijn weerslag hebben op de exploitatie van de kantoorruimtes.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

7/1 De PvdA Lansingerland is nogal verbaasd over het artikel in de NRC: "Merkwaardig verhaal trouwens in NRC Handelsblad van 5 januari 2011. Daarin wordt gesproken van bezuinigingen op onze sport & recreatie die vanaf 2011 (2.9 mio) tot 2014 (6.6 mio) gestaag oplopen. We hebben misschien wat gemist maar volgens ons wordt er op de sport in 2011 nog helemaal niks bezuinigd en in 2014 “slechts” 290.000 euro. Dit natuurlijk afgezien van de individuele effecten van de harmonisatie operatie. De NRC bedoelt kennelijk de totale bezuinigingen op de gemeentelijke huishouding die in belangrijke mate in de Kadernota afgedekt worden door bijvoorbeeld “administratieve wijzigingen”.
Wordt vervolgd!"


Vanwege auteursrechten kan ik het artikel in de NRC niet zo maar plaatsen op dit blog. Opmerkelijk is dat de NRC mensen van hier heeft geïnterviewd. Het is dus niet zo maar een kletsverhaal in de krant. Een citaat: "Op de gemeentelijke jaarbegroting van 147 miljoen euro lopen de kortingen op sport en recreatie gestaag op: van 2,9 (2011) tot 6,6 miljoen euro (2014). Hoe die bezuinigingen in de praktijk uitpakken, weet voorzitter Moerman van Soccer Boys. „Onze veldhuur gaat in twee jaar tijd van 26.000 naar 39.000 euro per jaar.” Aan een rijke sponsor ontbreekt het. Dus is de optelsom snel gemaakt, stelt Moerman: de achthonderd spelende leden van de voetbalclub uit Bleiswijk zullen met ingang van het seizoen 2011-2012 meer contributie moeten gaan betalen. In mei heeft hij een buitengewone ledenvergadering belegd."

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

5/1 PolitiekActief.Net mocht enig basismateriaal leveren voor het artikel "Sport duurder door overkoopbare grond" in de NRC van vandaag. De journalist heeft overigens vooral eigen werk laten zien, om maar weer eens goed het verschil te tonen tussen de hobby-ende blogger en de vakman. Laatste in een serie van problemen in gemeenten. Gaat onder andere over de versnelde gelijktrekking van de tarieven van sportterreinen in Bleiswijk ten opzichte van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Tot onvrede van de gebruikers. Maar de wethouder zegt: "Waarom zou de ene belastingbetaler moeten meebetalen aan het tijdverdrijf van een ander?"

"Toch wil wethouder Eric Kampinga (Financiën, VVD) vooral de indruk wegnemen dat Lansingerland afstevent op een bankroet, zoals in sommige media is gesuggereerd. 'Ons huishoudboekje klopt nog altijd, omdat we tijdig hebben ingespeeld op het naderende onheil', zegt hij." Dat is dus niet juist. Omdat de raad de laatste begrotingswijziging afwees is er een tekort ontstaan. Het artikel is actueel genoeg om het vertrek van de wethouder wegens gezondheidsredenen mee te nemen.

Verder blijkt uit het artikel dat de meevaller die grotendeels de gemeente redde van nog draconischer maatregelen eigenlijk een tegenvaller is: het dividend van
energieleverancier Eneco brengt minder geld op dan gehoopt.

De NRC breidt de nieuwsgaring van een eerder artikel over Lansingerland (zie ook hieronder bij 11/11 en hier) uit met een uitspraak van de voorzitter van de Lansingerlandse Rekenkamer Paul Hofstra: "Het college neemt nu maatregelen. Dat is prima, ook al zijn dat pijnlijke keuzes die door inwoners gevoeld gaan worden. Als de bouwactiviteiten over twee à drie jaar niet worden hervat, dan heeft Lansingerland alsnog een heel groot probleem."

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

3/12 Weer een puntje uit het Deloitte rapport in opdracht van de VNG. De casusgemeente 3, met ongeveer 53.000 inwoners, fusiegemeente in het westen van het land, dat is Lansingerland, zo zegt men. In Hoofdstuk 4.2 op blz. 40 staat: "Uit analyse van de casusgemeenten blijkt dat gemeenten de financiële effecten van de kredietcrisis nog beperkt hebben verwerkt." Verder in Hoofdstuk 5 op blz. 47: "dat veel gemeenten de komende tijd nog te maken zullen krijgen met financiële tegenvallers." Heeft te maken met het verwerken van de financiële crisis in het huishoudboekje. Helder en duidelijk: "Daarmee moet de klap dus nog komen."

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

3/12 De PvdA verhaalt in de wekelijkse nieuwsbrief over de begroting. "Wethouder Eric Kampinga benadrukte opnieuw dat, op basis van de actuele risico analyse en de kennis die wij nu hebben, de begroting 2011-2013 en de grondexploitaties sluitend zijn. Een nieuwe risico analyse komt aan de orde bij de behandeling van de Kadernota 2011 in juni van dat jaar. Ten aanzien van onzekerheden kun je niet plannen. Dat is het leven zelf."

Live and let die...

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

27/11 Als de lokale lasten stijgen, willen gemeenten graag knutselen met de WOZ-waarde, of het WOZ-tarief, of met andere lokale lasten. Tot nu toe kon je niet bezwaar maken bij maar kleine WOZ-waardestijgingen. Voor Lansingerland alvast wat informatie dat de bezwaardrempel wegvalt.

Staat ook al geplaatst in AccountancyNieuws. De gemeente mag nu geen drempel meer hanteren eer benadeelde burgers bezwaar mogen maken tegen hun WOZ. Gaan gemeenten dan hun tarieven gaan verhogen? Zat er niet een maximum van 5% aan de stijging van de lokale lasten?

Op een blog staat al iets over geschreven:
* een gemeente dan zomaar verhogen? Nee, gelukkig zitten hier wel wat grenzen aan. Het riool- en reinigingsrecht en waterschapsbelasting moeten kostendekkend zijn. Daar mag geen winst op gemaakt worden. De WOZ heffing hoeft geen rekening te houden met kostendekkend zijn maar over het hele land (alle gemeentes samen) mag de stijging van deze belasting een bepaald percentage niet overschrijden. Voor 2010 geld een percentage van 4,3%. Een gemeente kan dus zijn tarieven bijna onbeperkt verhogen mits het landelijk gemiddelde maar onder de vastgestelde norm blijft.

Zie de rest van het artikel. Lansingerland is gewaarschuwd.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

17/11 De Heraut heeft een aantal lezenswaardige artikelen over de financiële problemen. In het ene staat o.a. dat volgens de PvdA als de gemeente de Artikel 12-status krijgt, het Rijk nog eens 25 procent extra bezuinigingen zal verlangen. Dat gaat ten koste van de inwoners van Lansingerland, omdat allerlei voorzieningen dan niet kunnen worden gerealiseerd, vond hij.

De gemeente moet dan zoeken naar bezuinigingen, en daar is de ambtelijke organisatie niet op berekend. De grote grap komt van wethouder Kampinga. Die "verzekerde hem elders menskracht in te zullen huren als zou blijken dat de ambtenaren teveel worden belast." Er moet dus extra geld worden gevonden voor externen, omdat de eigen ambtenaren mogelijk niet de klus kunnen klaren...

De grote daadkracht van de gemeente is goed te zien (maar niet heus). De wethouder: "Een afgewogen reactie van het college krijgt u als we in het voorjaar over de kerntaken en de Kadernota 2011 praten."

Het andere artikel gaat over de gemeentebegroting als kansspel. Het valt mee, of het valt tegen. Piet's weerbericht...

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

16/11 Van twee kanten wordt gewezen op het Deloitte rapport in opdracht van de VNG. De casusgemeente 3, met ongeveer 53.000 inwoners, fusiegemeente in het westen van het land, dat is Lansingerland, zo zegt men. De problemen worden benoemd in lijn met wat er al bekend is geraakt. Interessant is dat op blz. 48 wordt gezegd: "De crisis zorgt ervoor dat de traditionele rol van projectontwikkelaar, die speculatief gronden inkocht om zich zo een positie te verschaffen in een gebiedsontwikkeling, aan verandering onderhevig is.". Daarna worden een aantal modellen beschreven. En dan: "Nader onderzoek kan uitwijzen in hoeverre deze modellen voor meerdere gemeenten kansen bieden om ontwikkelingen vlot te trekken." Zie ook de discussie op LinkedIn.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

11/11 (update 12/11) NRC Handelsblad heeft op de pagina Binnenland een goed artikel over de diverse problemen van gemeenten met de bouwcrisis. Speciale aandacht voor Lansingerland.

"Een van de zwaarst getroffen gemeenten is Lansingerland. De fusiegemeente (Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs) stevent af op een bankroet als de bouwactiviteiten niet snel worden hervat, waarschuwde de Rotterdamse Rekenkamer vorige maand. Door de vele hectares onverkoopbare bouwgrond zijn de rentelasten voor Lansingerland opgelopen tot circa 3 miljoen euro per jaar."

Het betreffende rapport "Bouwen op een fundament" van de Rekenkamer Lansingerland staat hier.

Het lijkt erop dat de eerbiedwaardige NRC zich in het jaartal heeft vergist: het rapport is van oktober 2009. Meer stukken hieromtrent bij de raadsagenda van 28 januari 2010.

Bij navraag zegt NRC-redacteur Mark Hoogstad per e-mail: "Paul Hofstra, directeur Rekenkamer Rotterdam, heeft vorige maand deze waarschuwing geuit. Ook al is dat een herhaalde oproep, dan nog doet dat niets af aan feit dat de financiële zorgen groot zijn en, zoals je zelf al stelt, blijven in Lansingerland. Dat zulks vorig jaar voor de eerste keer werd vastgesteld is in dit verband niet van belang."

Ik kan zelf geen bron vinden van de uitspraak van dhr. Hofstra.

Over "Bouwen op een fundament" schreef de Rekenkamer in het eigen Jaarverslag 2009: "In het nieuwe woningbouwprogramma is echter alleen uitgegaan van het scenario dat de woningmarkt in 2011 weer aantrekt. Scenario’s waarbij de woningmarkt langer onder druk blijft staan of de stadsregio de gemeente vraagt om alsnog te voldoen aan de VINEX opgave zijn niet uitgewerkt. Als deze scenario’s zich zouden voordoen is het college daar dus niet op voorbereid en mogelijk niet in staat daar tijdig en goed op in te spelen."

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

11/11 (update 12/11) Burgemeester van Vliet twittert dat een fusie met Pijnacker-Nootdorp tot een nieuwe gemeente "Oostland" nog niet aan de orde is. Dat zei de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen. Eerst moet Lansingerland "landen". De fusie van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk is nog niet helemaal verwerkt. Van Vliet verwijst naar dit artikel.

In de rechterkolom, onderaan bij dat artikel, is inmiddels een poll verschenen: "Een gemeentelijke fusie met Lansingerland". Bij dit schrijven stemt 21% vóór, en 79% tégen.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

15/11 RTV Rijnmond had op 27 oktober een interessante reportage over de schuldenproblematiek. Klik hier.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

10/11 Foutje bedankt... In mijn eerdere artikel schreef ik dat de OZB in Lansingerland bij een eventuele artikel-12 status wel met 25% zou kunnen stijgen. Gebaseerd op het tarief voor woningen in Lansingerland van 0,0934%, en het door het Gemeentefonds vastgestelde "toegangskaartje" van 0,1164%.

De VVD schreef al op de site dat het om ongeveer 20% stijging zou kunnen gaan.

Vorige week schijnt in een besloten vergadering van de gemeenteraad door wethouder Kampinga (VVD) het percentage 10,5% te zijn genoemd. Maar de berekening bleef vaag, omdat aanwezigen niet mogen vertellen wat er in besloten vergaderingen wordt besproken.

Daarom terug in de documentatie gedoken. Hier een (voorlopige) berekening. Als die ook niet klopt, dan pas ik hem aan voor verbeteringen. Het lijkt in lijn met de berekening die te vinden is voor Boarnsterhim.

Het gaat erom niet alleen te kijken naar het OZB-percentage voor woningen, maar ook van niet-woningen (boerderijen enz.). En die laatste tellen 2x mee, omdat zowel eigenaren als gebruikers betalen. En dan een gewogen gemiddelde te berekenen. In de CBS-statistieken van Lansingerland staan de waardes van het betreffende onroerend goed.

Dan kom ik uit op:

woningen eigenarentarief 5208x0,0934=486,4272 niet-woningen eigenarentarief 844x0,1593=134,4492 niet-woningen gebruikerstarief 844x0,1277=107,7788
Totaal: 728,6552. Dat weer delen door de som van de factoren, 6896, en dan komt er 0,105663% uit.

Het gemeentefonds stelt het percentage op 0,1164%. Dat is ten opzichte van het gewogen gemiddelde van het OZB-tarief van Lansingerland van 0,105663% een stijging van 10,16%.

In Lansingerland liggen de tarieven voor niet-woningen extreem hoog. Daardoor werkt een gewogen gemiddelde redelijk goed uit. Geen 25% stijging als de gemeente onder curatele komt, maar 10,16%. Maar ja, wie wordt daar blij van... Let erop dat als de gemeente de tarieven voor niet-woningen niet verder wil laten stijgen, het percentage voor gewone woningen alsnog stijgt richting de draconische 25%.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

10/11 Als tweede artikel voor de HSL Telex een enigszins bewerkt ingekomen e-mail bericht:

Wetenswaardigheden over de gemeentebegroting van Lansingerland

* Om 128 miljoen aan risico's op te vangen, hoort het weerstandsvermogen volgens de gemeente zelf iets meer dan 23 miljoen te zijn. Dat daalt de komende jaren naar 11 miljoen.

* De begroting moet structureel sluitend zijn. Dat is de komende 4 jaar niet zo.

* De provincie schreef dit jaar dat er geen taakstellingen genoemd mogen worden om de begroting sluitend te maken. Dat staat wel in de Begroting 2011.

* Voor een curatele-stelling moet het tekort significant zijn. Dat is 2%, 1 miljoen tekort op een lopende begroting van 50 à 60 is wel de waarheid.

* De gemeente probeert te bezuinigen op het voorzieningenniveau, wat elk jaar oploopt. Overigens, bezuinigen betekent dat je minder wil uitgeven. De gemeente geeft minder uit aan het voorzieningenniveau, om geld te kunnen spenderen aan de gevolgen van speculaties in het verleden. Het zijn dus geen echte bezuinigingen.

* De bibliotheek aan de Notaris Kruytstraat in Bergschenhoek is feitelijk dit jaar verkocht omdat hiermee weer 5 ton in het vermogen werd bijgeschreven.

* De 3 oude gemeentehuizen staan voor minder dan 1,5 miljoen in de boeken, maar worden voor bouw nieuw gemeentehuis voor 4,6 miljoen geactiveerd, 3,1 miljoen stille reserve weg dus.

* Alle gebouwen van de gemeente worden normaal lineair in 30 jaar afgeschreven, om nieuwbouw gemeentehuis mogelijk te maken wijken ze daar af naar 50 jaar annuïtaire afschrijving.

* In Oudeland is een bedrijfsterrein opgezet, met naar verluidt de exorbitante industrie-grondwaarde van € 380,-/m2. Afboeking van 60 ha naar € 350,-/m2 is realistischer, maar dat geeft 30 x 600.000 minder winst dan ingecalculeerd: een extra last van 18 miljoen op een begroting van minder dan 60 miljoen is natuurlijk ondraaglijk.

* Donderdag is er het voorstel in de commissie AB om het gemeentehuis van Bergschenhoek helemaal te sluiten voor publiek. Weer een bezuiniging die voor ingebruikname nieuw gemeentehuis naar voren is gehaald.

* Er is bij de ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis voor volgend jaar 120.000 en voor 2012 240.000 aan lagere organisatiekosten ingeboekt doordat het dan efficiënter word. Maar wie langs de bouw rijdt ziet voor het personeelsgebouw alleen een nog maar een funderingsbalk. Die ingeboekte lastenverlaging is dus onmogelijk.

* Bij de Westersingel in Berkel vordert de wegreconstructie al aardig. Maar in de begroting op blz. 179 staat dat de aannemer pas in in 2012 een deel van zijn geld krijgt. Niet zo netjes.

* Er is een uitspraak van de Hoge Raad dat de gemeente 1,2 miljoen extra moet betalen voor de aankoop van een niet nader genoemd stuk grond. De gemeenteraad wordt naar verluidt van die tegenvallers niet in kennis gesteld.

* Mensen melden dat er bruggen worden afgesloten. Is er onvoldoende beleid (en geld) voor bruggen? Geen voorziening of reserve? Dat doet denken aan de kwestie van onveilige bruggetjes waar ik eerder over schreef in Rotterdam. Zie dit artikel in het lokale krantje Maasstad en deze post op dit blog van een paar jaar geleden. Een gevaarlijke situatie.

De inzender merkt op dat eigenlijk de gemeente al dit jaar rijp was voor curatele onder "art. 12". Maar de meerderheid in de gemeenteraad wil het nog een jaartje proberen. Dat is democratie. Echter, met het zoeken naar nog 5,5 ton om alles sluitend te krijgen worden er zo veel onzekere factoren bij gesleept, dat er volgend jaar extra veel tegenvallers zullen zijn.

** TELEX *** CURATELE *** NIEUWS *** TELEX **

10/11 Het was niet de bedoeling om lang stil te staan bij de begrotingsdiscussie in Lansingerland. Maar ja, mensen blijven dingen sturen, en ik wil ook een handige plaats hebben om evt. correcties en nieuwtjes te posten. Net als bij de HSL Telex. Geen grote analyses, maar nieuwtjes, losse dingen, en wat verder binnenkomt. Blijf vooral mail sturen en dingen twitteren.

Categorie: Notities

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Zie ook de discussie op LinkedIn

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier