Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Geluidsschermen HSL bron van zorg

vrijdag 18 februari 2011 - De geluidsschermen van de HSL blijken een bron van zorg voor de verantwoordelijken, en een bron van herrie voor de omwonenden.

Het is een beetje oud nieuws, want al bekend sinds 22 december 2010. Maar dan nog niet bij de belastingbetalers. Na 2 maanden mogen wij het ook weten.

Op de eerste plaats is van belang dat de kunstmatige controverse tussen TNO en DCMR niet bestaat. Vorig jaar juni was dat de reden om weer eens helemaal op nieuw te gaan meten. En weer tijd te verdoen aan "the bleeding obvious". TNO constateert nu nuchter dat er aanpassingen zijn gedaan aan de Traxx-treinen, en daarom wordt er minder lawaai gemeten. De Thalys meet ook 2,5 dB(A) minder, maar dat wijten ze aan mindere railruwheid op het meetpunt. Het rapport van DCMR van vorig jaar staat dus nog. Heel goed, want nu weten we dat alle experts die worden ingehuurd in principe op dezelfde manier werken, en tot dezelfde conclusies komen op basis van feiten.

De belangrijkste aanpassing aan de treinen is dat de wielen zijn afgedraaid (geslepen), en dat de helft van de remmen van de rijtuigen eraf is gelaten. De treinen rijden al decennia-lang met zowel schijf- als blokremmen. Die laatste maakten de wielen vierkant. En hoewel ze op hogere snelheid over de HSL raggen dan ooit tevoren, is alléén voor de HSL toegestaan dat de blokremmen niet meer hoeven. Maar het levert pakweg 10 decibel op, en dat is best veel. Men laat veel meer treinen rijden dan in 2009 en 2010, dus veel lol hebben de omwonenden er niet van.

TNO constateert rare dingen met de geluidsschermen. Dat was al te verwachten, omdat die heel anders zijn uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland. Zie de redenering op blz. 45 van het arrest over de HSL van de Raad van State.

Treinen van noord-naar-zuid maken 3-4 dB(A) meer herrie dan zuid-naar-noord. Zit hem in de reflectie van de schermen naar het westen van de schermen aan de oostzijde, denken ze. "Dit verdient nadere verificatie", schrijft TNO. Reflectie? De schermen zouden toch absorberend zijn? Is dit de eerste officiële bekentenis dat de schermen kaduuk zijn?

Ander opvallends is dat de curven meerdere pieken laten zien, in plaats van één piek waar de trein langskomt. Ze "hangen waarschijnlijk samen met de wisselende hoogte van de geluidschermen langs het spoor en de stijging van het spoor bij het einde van de tunnelbak", schrijven ze op blz. 16. Dat belooft nog wat als straks de treinen op volle snelheid 250-300 km/uur door gaan komen. In plaats van één ontwaakmoment, heb je er dan 2 per trein...

De herrie is substantieel. Op de gevel aan het Bachplein toch rond 80 dB(A). Het Bachplein ligt 175 meter van de HSL. Dat is een grotere afstand dan veel woningen in Parkzoom. En dezelfde afstand als de woningen aan de rand van Rodenrijse Zoom.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: TNO, "Geluidimmissie van de HSL bij woningen in Lansingerland", 22 december 2010 (1025 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Notities - Meest recente items

Lokale politiek - Meest recente items

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items

Archief

Interessante site
Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier