[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Hillegersberg-Schiebroek start praktijk van afscheidsgeschenken aan bestuurders die blijven

donderdag 23 november 2006 - *** UPDATE 9/12: Dit item is bijgewerkt met een nadere toelichting ***
De deelraad van Hillegersberg-Schiebroek benoemde vorige week in een besluit de advertentie, die ex-deelraadsvoorzitter Van Winsen plaatste, als partijpolitieke berichtgeving, betaald met gemeenschapsgeld. Van Winsen zelf noemde het iets dat ze na 6 jaar actieve dienst als afscheid had verdiend. Met het deelraadsbesluit ontstaat plotseling een situatie dat een geschenk van bijna 1.000 Euro is gegeven zonder dat daar zelf een besluit aan ten grondslag ligt. Met gevolgen voor de accountantscontrole op de aanstaande Jaarrekening 2006. De boeken kloppen nu niet meer. Volgens mij staat het dermate op gespannen voet met de Gedragscode voor Dagelijks Bestuurders en de Rechtspositieregeling Leden Dagelijks Bestuur dat er nog dit jaar een besluit moet worden genomen door de deelgemeente.

Ik stel dat er een precedent wordt geschapen. Nog nooit in de geschiedenis van Hillegersberg-Schiebroek kreeg een lid van het Dagelijks Bestuur zo’n groot cadeau als afscheid zonder echt afscheid te nemen. De laatste deelraadsvoorzitter van de politieke kleur van Van Winsen, de VVD, nam écht afscheid en liet zelfs alle afscheidscadeaus ten goede komen aan een algemeen belang, waarover de deelraad zich had uitgesproken.

Ik was in 2003 voorzitter van het Presidium van de Deelraad en actief betrokken toen de Gedragscode Leden Dagelijks Bestuur werd opgesteld. Die eigen regels van de deelraad en dagelijks bestuurders hebben niet per definitie rechtskracht, maar zijn natuurlijk intern van grote waarde. Op 6 punten vind ik de politieke advertentie strijdig met de Gedragscode. De belangrijkste: "7.1 Gebruik van deelgemeentelijke eigendommen of voorzieningen voor privé-doeleinden is niet toegestaan". De deelraad noemt de advertentie partijpolitieke berichtgeving. Van Winsen noemt het een geschenk. De Rechtspositieregeling Leden Dagelijks Bestuur, die afgeleid is van wat voor wethouders in het hele lang geldt, zegt dat partijpolitieke giften niet mogen worden gedeclareerd zonder besluit van het Dagelijks Bestuur. En dat besluit kan ik niet vinden.

Dat maakt dus ook dat noch ik, noch een andere burger bezwaar kan maken tegen het ontstaan van een praktijk van bestuurders die eerst per maand 6.000 Euro bruto verdienen, ze als afscheidscadeau nog eens een Gouden Handdruk van 1.000 Euro of meer krijgen, en dan helemaal niet weggaan. De toelichting bij de Gedragscode zegt dat die er is vanwege de integriteit van de deelgemeente. Het gaat erom dat bestuurders zich bewust blijven of zich meer bewust worden van het belang van hun gedragingen voor het aanzien van het openbaar bestuur. Ik vind het erg jammer dat ik daar toen zo mijn best voor deed, en dat ik nu ervaar dat het geweld wordt aangedaan. Ik ben voorstander van deelgemeenten, en kwesties als deze zijn vervelend nu het burgernabij bestuur in verkiezingsprogramma’s ter discussie staat.

De oplossing ligt erin dat de deelgemeente alsnog besluit om Van Winsen het geschenk te geven, óf het bedrag terugvordert.

De timing, waarde lezer, kunt u vervelend vinden. De VVD verliest een vijfde van haar zetels in de Kamer en Smits moet een VVD-er aanvallen. Ik vind dat de VVD onder de omstandigheden een top-resultaat heeft gehaald. Ik kon deze kwestie ook niet in de campagnetijd aanbrengen. Er is een groot belang voor de burger om deze kwestie goed te regelen, en het boekjaar 2006 is bijna om. De deelgemeente heeft elke minuut nodig om de besluitvorming recht te trekken, en problemen, hoe klein ook, met de aanstaande Jaarrekening 2006 te voorkomen. Voor de burger is die Jaarrekening minder belangrijk dan het verlies aan integriteit door, zoals ik het zie, bestuurders die zo maar even middelen van de deelgemeente/belastingbetaler ten eigen bate aanwenden.

*** Update 9-12-'06: De deelraad heeft besloten mijn brief in een commissievergadering in januari te behandelen. Het ziet ernaar uit dat de boeken van de deelgemeente gewoon worden gesloten per eind december. Als de deelraad instemt met mijn redenering is de omissie die ik noem onherstelbaar. Daarom heb ik een toelichtende brief aan het Dagelijks Bestuur gestuurd met oplossingen om de handelingsvrijheid van de deelraad in deze te vergroten. De brief is toegevoegd aan onderstaand PDF-bestand.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Brief aan de deelraad en toelichting aan DB (678 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Vorig artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier